Airbus A380 siparişleri ve teslimatı listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste Airbus A380 siparişleri ve teslimatını listelemektedir.

Siparişler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Haziran 2007´ye kadar toplam A380 adet sipariş sayısı 165 ile belirtilmiştir. 2006´nın sonbaharında gündeme sızan, teknik aksaklık ve sorunlardan dolayı fazla masraf gerektiren çözümlerden dolayı, yeni amortize ve kâr sınırı 250 adet satış ünitesinden 420 adete çıkartılmıştır. Airbus´un açıklamasına göre 2025 yılına kadar toplam 1,500 adet siparişin gerçekleşeceğine inandıkları kaydedilmiştir.
Karşı taraftan Boeing´e göre, 36 yıllık Boeing 747 hakimiyetinin bitimi yaklaşması ile, artık böyle büyük sınıf uçak tiplerine ne gerek ne de yeterli pazar olduğunu açıklamıştır. Lâkin, aynı şirket Boeing 747-8 tipi yeni geniş gövdeli yolcu uçağı üretimine karar vererek, önceden belirttiği pazarlık oranını yukarıya doğru yükseltmiştir.

Sipariş ve Teslim[değiştir | kaynağı değiştir]

Listede Airbus´un resmî 30 Haziran 2007 tarihli sipariş listesinde geçen adet sayısı geçer.

Airbus A380 Singapore Airlines modeli
Airbus A380 Emirates modeli

(tarih, 30 Temmuz 2007)

Şirket A380-800 Alım opsiyonu Jet-Motor
Flag of France.svg Air France 12 3 GP72XX
Flag of the People's Republic of China.svg China Southern Airlines 5 0 bilgi yok
Flag of the United Arab Emirates.svg Emirates 90 8 GP72XX
Flag of the United Arab Emirates.svg Etihad Airways 4 0 Trent 900
Flag of the United States.svg ILFC 10 0 GP72XX
Flag of India.svg Kingfisher Airlines 5 0 bilgi yok
Flag of South Korea.svg Korean Air 5 3 GP72XX
Flag of Germany.svg Lufthansa 15 10 Trent 900
Flag of Malaysia.svg Malaysia Airlines 6 0 Trent 900
Flag of Australia.svg Qantas 20 10 Trent 900
Flag of Qatar.svg Qatar Airways 5 0 bilgi yok
Flag of Singapore.svg Singapore Airlines 19 6 Trent 900
Flag of Thailand.svg Thai Airways International 6 0 bilgi yok
Flag of the United Kingdom.svg Virgin Atlantic Airways 6 6 bilgi yok
Toplam 165 46
A380 Net Siparişleri[1]
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Toplam
Siparişler A380-800 78 0 34 10 10 24 33 9 4 32[2] 19[3][4] 0 253
A380-800F 7 10 0 0 10 −17 −10 0 0 0 0 0 0
Teslimler A380-800 0 0 0 0 0 0 1 12 10 18[4] 26[4][5] 1 68

Sonradan yapılan siparişler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 20 Aralık 2006´da Singapore Airlines havayolları önceden yapılan siparişlerden hariç 9 yeni alım ve 6 yeni alım opsiyonunu belirtmiştir.[6]
  • Aynı tarihte Qantas 8 adet A380 ilaveten ve toplam 20 adet satın alacağını açıklamıştır.[7]
  • Ayrıca Ortadoğudan, fakat ismi belirlenmeyen bir özel şahısın 1 adet sipariş verdiği belirtilmiştir.[8]
  • 7 Mayıs 2007´de Emirates sipariş listesine 4 adet daha eklemiştir.[9]
  • 24 Mayıs 2007´de Air France sipariş listesine 2 adet daha eklemiştir.[10]
  • 18 Mayıs 2007´de Paris uçak fuarında Emirates 8 adet daha ekleyip, satış antlaşmaları imzalandığı anda tam 55 adet A380 sipariş vermiş olacak.[11]

Yapılan sipariş iptalleri ve takaslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 7 Kasım 2006´da teslim gecikmeleri dolayından, ilk FedEx müşteri olarak komple 10 adet A380-800F (Kargo modeli) siparişi iptal etmiştir ve yerine 15 adet Boeing 777 (Kargo modeli) için alım siparişi vermiştir.[12][13].
  • 11 Aralık 2006´da FedEx, A380 Kargo´nun halen bir alım opsiyonu olduğunu, iptalleri sayesinde Airbus´un diğer yolcu modellerinde mühendis ve teknik ekipman kapasitesini artırmasında yardım sağladığını açıklamıştır.[14].
  • 4 Aralık 2006´da Leasing şirketi ILFC kargo modeli siparişlerini sivil yolcu modeline çevirdiği öğrenilmiştir.[15].
  • 23 Şubat 2007´de UPS´de 10 adet A380-800F siparişini bir özel antlaşma gereğinde iptal etmiştir.[16].[17].
  • 1 Mart 2007´de Airbus bir resmî açıklamada bulunup, A380-800F tipinin üretimini süresiz durdurduğunu, ve böylece sivil modeller için üretim kapasitesini artırdığını bildirmiştir.

Fiyatlar ve tazminat ödeme koşulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Thai Airways şirketinin sağladığı 6 adet A380 uçak için kapora bedeli 97 milyon Amerikan dolarıdır (~ 16,2 milyon ABD Doları adet başı). Yaşanan teslim sorunlardan dolayı Airbus her müşteri ile ayrı ayrı tazminat görüşmelerinde bulunmaktadır.:

  • Tazminat bedeli tercihi: Emirates havayolları her gecikmeli teslim için tazminat bedeli ödenmesini tercih etmiştir ve her yeni sipariş içinde bu tercihi savunmuştur.
  • İndirimli alım tercihi: Bu yolu sadece Singapore Airlines,Lufthansa ve Thai Airways havayolları seçmiştir. Bu antlaşma gereğince önceden planlanmış ama teslim anında mevcut olmayacak kapasiteleri kapatmak için diğer Airbus uçakları (A330-300) alımında indirimli özel fiyatlar teklif edilmiştir.

Misal, Thai Airways´e 8 adet A330-300 için uçak başı 10 milyon ABD Doları indirim yapılmıştır.

  • Hem tazminat hem indirim tercihi: 24 Mayıs 2007´de Air France´a özel tazminat bedeli ve farklı indirim söz verilmiştir.[18]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A380 production list – Airbus". 18 January 2010. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 December 2011. 
  2. ^ "Emirates orders 32 Airbus A380 super jumbos". Emirates Airlines. 8 June 2010. Erişim tarihi: 8 June 2010. 
  3. ^ Rothman, Andrea (6 January 2012). "Airbus Wins Order for A380s From Hong Kong Airlines". Bloomberg. Erişim tarihi: 6 January 2012. 
  4. ^ a b c "Airbus marks 2011 with record order and delivery numbers". Airbus, 17 January 2012.
  5. ^ "Airbus tops A380 delivery target". Reuters. 16 December 2011. 
  6. ^ "A380 - Singapore erhöht Airbus-Bestellung". Focus. 20 Aralık 2006. 
  7. ^ "Acht zusätzliche A380 für QANTAS, Airbus-Pressemitteilung". Airbus. 21 Aralık 2006. 
  8. ^ Frank, Robert (16 Şubat 2007). "One 'World's Biggest Jet,' Please". The Wall Street Journal. 
  9. ^ "Emirates erhöht Zahl der A380-Bestellungen auf 47 Maschinen". Airliners.de/ Deutsche Presse-Agentur. 7 Mayıs 2007. 
  10. ^ "Airbus erhält A380-Order". Finanznachrichten.de. 24 Mayıs 2007. 
  11. ^ Airbus: Emirates Airline agrees to buy eight additional Airbus A380s 18 Haziran 2007
  12. ^ finanznachrichten.de: „FedEx Express to Acquire Boeing 777 Freighters“ (englisch)
  13. ^ BBCTurkish.com:FedEx´in iptali (Türkçe)
  14. ^ finanznachrichten.de: „Fedex CEO says it may buy Airbus A380s in future as its market grows“ (englisch), 11 Aralık 2006
  15. ^ Flight International: ILFC to defer its Airbus A380 order until at least 2013, ditching freighter variants for passenger configuration
  16. ^ UPS, Airbus Revise A380 Agreement
  17. ^ Press Release: UPS to Cancel A380 Order
  18. ^ Reuters: Air France in $7 billion plane order