Ahmet Ahundov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahmet Ahundov Gürgenli
احمد آخوندوف گرگانلی
Ахмед Ахундов-Гургенли
Doğum23 Mayıs 1909
Gümüştepe, İran Şahlığı
Ölüm1943
Leningrad, Sovyetler Birliği
MeslekŞair, yazar, eleştirmen, tercüman
MilliyetTürkmen

Ahmet Ahundov Gürgenli (23 Mart 1909-1943), (Türkmence: Ahmat Ahundow Gürgenly, Farsça: احمد آخوندوف, Rusça: Ахмед Ахундов-Гургенли);‎ 1909, Gümüştepe - 1943, Leningrad) edebiyat eleştirmeni, yazar, şair, çevirmen ve Türkmen üniversite profesörü, İran, türkmen sahra bölgesi,Gümüştepe şehrinde doğdu.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Recep Ahund, türkmen sahra bölgesinin büyükleri ve din adamlarının biridir Ve çünkü, eğitim ve okuma tutkusunu çok severdi,Çocuklarını bunu yapmak için teşvik ederdi. Ahmet 1928 yılında babası ile İlköğrenimini tamamladıktan sonra Ve ülkede yeni üniversite bulunmaması ile Ve modern bilimin okumak için Sovyetler Birliği'ne göç etti.

Akademik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşkabat'ta ortaöğretimi tamamlamak için ilk işçiler lisesine girdi. 4 yıl sonra Türkmenistan Bilim Bakanlığı tarafından burs aldı ve Tarih ve Dilbilim Leningrad Devlet Enstitüsü Bölümü'nde edebiyat eğitimi gördü. 30s onun edebi faaliyetlerin başlangıcı olarak katılabilir. Bu süre zarfında Türkmen halkının efsaneleri ve hikâyeleri toplanarak,Rusya'dan döndükten sonra Türkmenistan Dil Edebiyat Enstitüsü ve Edebiyat Bölümü'nde öğretim ek olarak bilimsel çalışma devam ediyor. O ve Ata Kavşadov (Türkmen Ünlü oyun yazarı) Köroğlu destanı düzenlemek için önemli bir rol oynamıştırlar. ahmetin en önemli kitabı "Makhtumkuli ve eserleri", Rusya ve Türkmenistan üniversitelerde edebi referans olarak kabul edilir. 1940 yılında Ahmed Ahundov Alexander Fadiyev Rus yazar ve sosyal aktivist ve Sovyet Yazarlar Birliği kurucusu tarafından Sovyet Yazarlar üyesiydi.Aynı yıl içerisinde, doktora çalışmaları için Leningrad'a döndü Ve Şarkiyat Enstitüsü bilimsel araştırma yapmaktadır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1941 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte, okulu bırakmak zorunda kaldı ve Aşkabat'a geri döner.1943 yılında savaşa gönderildi ve savaş sırasında Alman askerleri tarafından Öldürülür.