Ahmed Nuri Efendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahmed Nuri Efendi (11 Şubat 1878, Yıldız Sarayı - Ağustos 1944, Digne-les-Bains ), Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid'in ve Bedrifelek Kadınefendi’nin oğludur.

Sanatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehzade Ahmed Nuri Efendi çoğu şehzade gibi iyi bir eğitim almıştır. Resim ve cam boyama sanatına ilgi duymuştur. Salvatore Valeri’den dersler almıştır. Babası Sultan II. Abdülhamid için camdan bir minyatür hamam yapmıştır.[1]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1944 senesinin Ağustos ayında Fransa’nın Digne şehrinde bir parkta ölü olarak bulunmuştur. Öldüğünde cebinde bir mektup bulunmuştur. Mektupta, "Ben ölürsem, kimseyi suçlamayın; zira açlıktan ölüyorum. Bir sinemada piyano çalarak hayatımı kazanıyordum. Şimdi bu işi de bulamıyorum. Beni bir Müslüman olarak defnedersiniz." yazılıdır.[2]

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

TRT 1’de 2017 yılında yayınlanmaya başlayan Payitaht: Abdülhamid dizisinde Şehzade Ahmet Nuri Efendi karakterini oyuncu  Kemal Uçar canlandırmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ vakti, Tarih (17 Ocak 2021). "Sürgün Şehzade: Ahmet Nuri Efendi | Açlıktan mı öldü?". Tarih Vakti. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  2. ^ "Ekrem Buğra Ekinci - SULTAN HAMİD'İN AÇLIKTAN ÖLEN ŞEHZÂDESİ: AHMED NURİ EFENDİ". www.ekrembugraekinci.com. 25 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021.