Ahalsopeli, Lançhuti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahalsopeli, Lançhuti
ახალსოფელი
BölgeGuria
BelediyeLançhuti
Rakım35 - 110 m
Nüfus
 (2014)
 • Toplam811
Zaman dilimiUTC+04.00

Ahalsopeli (Gürcüce: ახალსოფელი), Guria'nın Lançhuti belediyesine bağlı bir köydür. 2002 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 938 kişiydi. Büyük çoğunluğu Gürcü olan nüfusun çoğu Ortodoks Hristiyan ve bir kısmı Müslümandır. Köyün merkezinde bir devlet okulu[1] ve anaokulu bulunmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, Supsa Nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 35 – 110 m yükseklikte konumlanmıştır. Köyün kuzeyi ve güneyinde görülen iklim birbirinden farklıdır.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün kuzey kısmı Kolis Ovası ormanlarıyla, güney kısmı ise karma (polidominant) ormanla kaplıdır. En yaygın ağaç kızılağaçtır. Ayrıca ormanlarda karaağaç, toynak, meşe, yakacak odun, akçaağaç ve dut ağaçları da görülmektedir. Çalılık, ada çayı, karınca yuvası, zencefil ve daha fazlası tarafından oluşturulur.

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde geyik, kurt, yaban domuzu ve kaplumbağalar görülmektedir. Geyiklerin sayısı kuralsız avlanma nedeniyle azalmıştır. Geçmişte köyde çok sayıda vaşak yaşıyordu; ancak günümüzde nadiren vaşağa rastlanmaktadır. Transkafkasya porsuğu, orman sansarı, su samuru ve Kafkas tavşanları köyde görülmektedir.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Akhalsopeli'de denize yakınlığından dolayı nemli subtropikal iklim (Cfa) görülmektedir. Yıl boyunca yağış ve nem oranı yüksektir. Yazlar orta derecede sıcak ve kışlar orta derecede soğuktur. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 14,4 °C olup ortalama yağış miktarı 1.983 mm'dir.[2]

Ortalama aylık sıcaklık ° C[değiştir | kaynağı değiştir]

En sıcak dönem temmuz - ağustos (aylık ortalama sıcaklık 23 °C) ve en soğuk dönem ocak - şubat (ortalama aylık sıcaklık 6-7 °C) aylarıdır. Kışın donma nadir ve hafif görülür. Kar nadiren yağar ve birkaç gün içinde erir. İlkbahar ve sonbaharda, kuvvetli tropikal yağmurlar sık görülür.

Ortalama aylık yağış (mm)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağışın az görüldüğü ay mayıs (74 mm) ve en çok görülüğü ay ise aralıktır (219 mm). Kurak mevsimlerde seyrek ama şiddetli yağmurlar görülmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern köyün tarihi, Samtredia-Batum demiryolu hattının inşası ile bağlantılıdır. İlk kalıcı yerleşimler 1890'larda başlamıştır. Önceleri köydeki kırsal alan, yakın dağ köylerinde yaşayanlar tarafından tarımsal amaçlarla kullanılıyordu. Köy, geç bir tarihte kurulduğu için "Ahalisopeli" (yeniköy) olarak adlandırılmıştır. Sovyet döneminde, köydeki tren istasyonuna "Kolşroma" adı verilmiştir.

Köyün güneyinde yerlilerin "Natsihara" dediği bir kalenin kalıntıları vardır.

Köydeki toponim analizleri, köydeki ilk yerleşimlerin Lazca ve Megrelce tek bir dilken[netleştirme gerekli] oluştuğunu göstermektedir. Köyün taşla ezilmiş yerlerinden biri, Zan dillerinde "taş ülke" olarak tercüme edilen "Kvaşkiana" olarak adlandırmaktadır.

Acaralı eko-göçmenler 1990'dan beri köyde yaşamaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayım yılı Nüfus
1908 [3] 879
2002 artış 938
2014 azalış 811

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ საგანმანათლებლო დაწესებულებების კატალოგი
  2. ^ "Akhalsopeli climate: Weather Akhalsopeli & temperature by month". en.climate-data.org. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  3. ^ "Кавказский календарь на 1910 год". 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021.