Afrosentrizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Afrocentrism sayfasından yönlendirildi)

Afrosentrizm siyah insanların ırksal kendi kendini teyit etme ideolojisi.

Kamu bilinci ve davranışının çeşitli alanlarında Eurocentrism ile mücadele etmeyi amaçladı. Afrocentrism'in amacı, Negro ırkını rehabilite etmek, Afrika kültürünün doğasında var olan değerler sistemini kendi kendine tanımlamak ve yükseltmek, ayrıca Afrikalıların kültürel-tarihsel, ırksal özelliklerini ve dünya tarihindeki yerlerini neredeyse mutlak hale getirmektir. Afrocentrism 1980'lerde Afrikalı-Amerikalı entelektüeller arasında kuruldu. Afro-merkezciliğin ana teorisyeni Afrikalı-Amerikalı bilim insanı Molefi Kete Asante'dir. Amerika'da 19. yüzyılın ikinci yarısında kölelik ve ırksal ayrımcılığa karşı ve ayrıca Afrikalı-Amerikalı nüfusun beyazlarına karşı hukuk eşitliği uğruna verdiği mücadele (abolisionizm) sırasında meydana gelmiş panafrikan fikirler zemininde gelişmiştir. Afrocentrism, 20. yüzyılın birçok Afrikalı ve Afrikalı-Amerikalı B. Washington, E. Blyden, M. Garvey, U. Dubois, L. Senghor, S. Diop, MLKing, Malcolm X, E. Muhammad, M. Karengi gibi aydınları içerir. Bu fikirlerin tüm çeşitliliğine rağmen, Afrosentrizm'in bilincinin onaylanmasına dayanıyorlar.

Afrocentrism'in temel ilkeleri, kişinin kendi tarihini ve kültürünü bilinçli ve pratik olarak tanımak, Afrocentric fikirleri yaşamın her alanında gerçekleştirmek ve onları "kardeşler" arasında yaymaktır. Afrocentrism savunucuları, tüm siyah insanları zihinlerinde "devrim yapmaya" ve birçok eski Afrocentric kavramı yenileriyle değiştirmeye çağırıyor Örneğin: bir köle adı - Afrikalı bir isim; yenilgi fikri - zafer algısı ile; başka bir kültürün üstünlüğü - kişinin kendi kültürünün üstünlüğü ile; Avrupa elbisesi - geleneksel motiflerle vb.

Afrocentristler, dünya tarihi ve Afrika'nın geçmişi hakkında yeni kavramları kanıtlamayı amaçlayan tarihi araştırmalara büyük önem veriyorlar. Araştırmanın temel amacı, tarih karşısında tüm ırkların eşitliğini, beyazların ırksal üstünlüğünün yanlış doktrini olduğunu kanıtlamaktır. Afrocentristler Afrika geçmişini eleştirel bir anlayıştan uzaklaştırıyor ve idealize ediyor ve Avrupa'daki modern Afrika toplumundaki eksikliklerin nedenini görüyorlar.

Afrocentric tarih kavramının özü - dünya medeniyetinde siyah - Afrika kültürünün egemenliğidir. Afrocentristler eski Mısır uygarlığının siyah Afrikalılar ve Etiyopya, Nubia, Kush, Aksum, Gana, Mali ve Songhai gibi eski uygarlıklar tarafından yaratıldığına inanıyorlar. Zenci-Afrika kültürünün antik Yunanistan ve Roma, Antik Doğu ve modern Batı medeniyetinin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğuna, Zenci'lerin antropogenezde özel bir birincil rol oynadığına ve diğer ırkların Zenci'lerden türediğine inanıyorlar. Afrocentrism savunucuları bu fikirleri medyaya yayarak felsefe, tarih ve kültürün çalışma ve öğretiminde özel konu ve metodolojilere dönüştürdü.

Afrocentrism, genel olarak kabul edilen Eurocentric yöntemlerden ve stereotiplerden uzaklaşmamıza ve Afrika kıtasının tarihsel ve kültürel mirasına, dünya biliminin ve kültürünün gelişimine katkısına yeniden bakmamızı sağlar. Afrosentrizm hem de afrikalıların evrensel ideolojisi olmaya, onların tek ahlak ve maneviyatının, etik ve estetikasinin temeline, toplumsal yapı ilkesine dönüşüme iddialıdır.

Afrocentrism eleştirmenlerine göre, Afrocentristler, subjektivizm açısından tarihi "yeniden yazmaya" ve gerçekleri ve olayları kasten çarpıtmaya çalışırlar; Eleştirmenler buna karşı çıkıyor ve ırkçılıkla ırkçılıkla savaşmayı reddediyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Afrosentrizm". Azerbaycan Ulusal Ansiklopedisi . Cilt I: A - Argelander. Bakü: "Azerbaycan Ulusal Ansiklopedisi" Bilim Merkezi . 2009. s. 140. 978-9952-441-02-4