Afganistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Afganistan devlet başkanları listesi, 1973 yılından beri Afganistan Devlet Başkanı olarak görev yapan siyasetçilerin listesidir.

Devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Resim Doğum–Ölüm Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Afganistan Cumhuriyeti Başkanı
1 Muhammed Davud Han Mohammed-Daoud-Khan.jpg 1909–1978 17 Temmuz 1973 28 Nisan 1978 Bağımsız
(1976'ya kadar)
Ulusal Devrimci Parti
Afgan Silahlı Kuvvetleri Devrimci Konsey Başkanı
2 Abdül Kadir Emblem of Afghanistan (1978-1980).svg 1944–2014 28 Nisan 1978 30 Nisan 1978 Demokratik Halk Partisi
(Halk grubu)
Afganistan Demokratik Cumhuriyeti Devrimci Konsey Başkanları
3 Nur Muhammed Terakki Nur Muhammad Taraki.JPG 1917–1979 30 Nisan 1978 14 Eylül 1979[1] Demokratik Halk Partisi
(Halk grubu)
4 Hafizullah Amin Hafizullah Amin.jpg 1929–1979 14 Eylül 1979 27 Aralık 1979 Demokratik Halk Partisi
(Halk grubu)
5 Babrak Karmal Emblem of Afghanistan (1980-1987).svg 1929–1996 27 Aralık 1979 24 Kasım 1986 Demokratik Halk Partisi
(Perçem grubu)
6 Hacı Muhammed Çamkani Emblem of Afghanistan (1980-1987).svg 1947– 24 Kasım 1986 30 Eylül 1987 Bağımsız
7 Muhammed Necibullah Emblem of Afghanistan (1980-1987).svg 1947–1996 30 Eylül 1987 30 Kasım 1987 Demokratik Halk Partisi
(Perçem grubu)
Afganistan Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanları
Muhammed Necibullah Emblem of Afghanistan (1987-1992).svg 1947–1996 30 Kasım 1987 16 Nisan 1992 Demokratik Halk Partisi
(Perçem grubu)
(1990'a kadar)
Demokratik Vatan Partisi
8 Abdül Rahim Hatif Emblem of Afghanistan (1987-1992).svg 1926–2013 16 Nisan 1992 28 Nisan 1992 Demokratik Vatan Partisi
Afganistan İslam Devleti Başkanları
9 Sibgatullah Müceddidi Sibghatullah Mojaddedi of Afghanistan in 2009.jpg 1926– 28 Nisan 1992 28 Haziran 1992 Afganistan Ulusal Kurtuluş Cephesi
10 Burhaneddin Rabbani Burhanuddin Rabbani Cropped DVIDS.jpg 1940–2011 28 Haziran 1992 27 Eylül 1996 Cemiyet-i İslami
Afganistan İslam Emirliği Yüksek Konseyi Başkanı
11 Molla Muhammed Ömer Mohammedomar.jpg c. 1950/62–2013 27 Eylül 1996 13 Kasım 2001 Taliban
Afganistan Kuzey İttifakı Başkanı
I Burhaneddin Rabbani Burhanuddin Rabbani Cropped DVIDS.jpg 1940–2011 27 Eylül 1996 13 Kasım 2001 Cemiyet-i İslami
(Kuzey İttifakı)
Geçici Afganistan İslam Devleti Başkanları[2]
(10) Burhaneddin Rabbani Burhanuddin Rabbani Cropped DVIDS.jpg 1940–2011 13 Kasım 2001 22 Aralık 2001 Cemiyet-i İslami
(Kuzey İttifakı)
12 Hamid Karzai Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 1957– 22 Aralık 2001 7 Aralık 2004 Bağımsız
Afganistan İslam Cumhuriyeti Devlet Başkanları
Hamid Karzai Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 1957– 7 Aralık 2004 29 Eylül 2014 Bağımsız
13 Eşref Gani Ahmedzai Ashraf Ghani Ahmadzai July 2014 (cropped).jpg 1949– 29 Eylül 2014 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]