Afganistan'daki havaalanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Afganistan'da bulunan askeri ve sivil havalimanlarını göstermektedir.

Afganistan'da uluslararası standartlarda iki havalimanı bulunmaktadır. Bunlar; başkent Kabil'deki Kabil Uluslararası Havalimanı ve ülkenin güneyindeki Kandehar şehrinde bulunan Kandehar Uluslararası Havalimanı'dır. Ülkenin stratejik konumu ve askeri operasyonlar Afganistan'daki havaalanlarını ve havalimanlarını daha önemli hale getirmektedir.

Havalimanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Vilayet ICAO IATA Havalimanı adı Pist Rakım (m)
 Uluslararası havalimanları
Kâbil Kabil OAKB KBL Kabil Uluslararası Havalimanı 11/29: 3500 x 50 m, Concrete 1789
Kandehar Kandehar OAKN KDH Kandehar Uluslararası Havalimanı 05/23: 3200 x 45 m, Asphalt 1015
 Büyük iç hat havalimanları
Herat Herat OAHR HEA Herat Havalimanı 01/19: 2571 x 46 m, Asphalt 1004
Celalabad Nangarhar OAJL JAA Celalabad Havalimanı 13/31: 2218 x 45 m, Asphalt 553
Kunduz Kunduz OAUZ UND Kunduz Havalimanı 11/29: 2007 x 45 m, Asphalt 448
Mezar-ı Şerif Belh OAMS MZR Mezar-ı Şerif Havalimanı 06/24: 3272 x 46 m, Asphalt 391
 Küçük iç hat havalimanları
Bamyan Bamyan OABN BIN Bamyan Havalimanı 07/25: 2595 x 23 m, Gravel 2591
Leşkergâh (Bost) Helmend OABT BST Bost Havalimanı 18/36: 2332 x 45 m, Asphalt 751
Çagçaran Gur OACC CCN Çagçaran Havalimanı 06/24: 1524 x 18 m, Gravel 2276
Darvaz OADZ DAZ Darvaz Havalimanı 09/27: 654 x 32 m, Gravel 1533
Feyzabad Badahşan OAFZ FBD Feyzabad Havalimanı 18/36: 1691 x 27 m, PSP 1171
Ferah Ferah OAFR FAH Ferah Havalimanı 15/33: 2042 x 21 m, Gravel 692
Host Host OAKS KHT Host Havaalanı 06/24: 2684 x 105 m, Gravel 1172
Havahan Badakhshan OAHN KWH Havahan Havalimanı ??/??: 671 x ? m, Gravel 980
Kuron Moncan OARZ KUR Razer Havalimanı ??/??: 884 x ? m, Gravel ?
Maymana Faryab OAMN MMZ Maymana Havalimanı 14/32: 1287 x 18 m, Gravel 820
Kale-i Nev Badgis OAQN LQN Kale-i Nev Havalimanı 04/22: 1158 x 18 m, Asphalt 905
Şibirgan Cüzcan OASG Şibirgan Havalimanı 06L/24R: 2621 x 24, Asphalt
06R/24L: 2115 x 30, Gravel
321
Şiganan Badahşan OASN SGA Şiganan Havalimanı 16/34: 803 x 30 m, Gravel 2042
Talukan Tahar OATQ TQN Talukan Havalimanı 16/34: 1574 x 35 m, Gravel 816
Tarin Kovt Uruzgan OATN TII Tarin Kovt Havalimanı 10/28: 1658 x 61 m, Gravel 1350
Zaranc Nimruz OAZJ ZAJ Zaranc Havalimanı 16/34: 2320 x 47 m, Gravel 479
Sardeh Band OADS SBF Sardeh Band Havalimanı 02/20: 2104 m, Gravel 2125
 Askeri havalimanları
Bagram Parvan OAIX OA1 Bagram Hava Üssü 03/21: 3003 x 55 m, Concrete 1492
Şindand Herat OASD OA5 Shindand Hava Üssü 18/36: 2786 x 49 m, Concrete 1150

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]