Afgan Yerel Polisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Afgan Yerel Polisi (İngilizce: The Afghan Local Police (ALP) Afganistan İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası olarak Afganistan'da ABD-İngiltere destekli bir yerel kolluk kuvveti, savunma gücü ve milis gücüydü.[1] Öncelikle Taliban isyancılarına karşı yerel bir savunma gücü olarak kurulan bu grubun üyelerinin tutuklama yetkisi yoktu ve yalnızca Afgan Ulusal Polisi (ANP) tarafından talep edilmesi halinde suçu soruşturma yetkisine sahipti. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) talebi üzerine 2010 yazında kurulmuş ve maaşlar ABD tarafından ödenmekteydi. Subaylar, ISAF personeli tarafından üç haftalık askeri ve polis eğitimine tabi tutuldu ve silah ve üniforma almışlardı. Köylerini asi saldırılarına karşı savunmayı ve ANP'nin saldırı operasyonlarına odaklanmasını sağlamayı amaçlamışlardı. Başlangıçta iki ila beş yıl arasında çalışması amaçlanmıştı.

ABD hükûmeti, ALP'yi 45.000 üyeye çıkarmak ve programı en az 2018'e kadar sağlamak için Şubat 2013'te fon sağladı ve çoğu yabancı askerin 2014'ün sonuna kadar ülkeden çekilmesini öngördü.

ALP için sağlanan uluslararası finansman 30 Eylül 2020'de sona erdi ve o yıl dağıtıldı. Ancak, NATO güçleri Haziran 2021'de Afganistan'dan çekilirken, İçişleri Bakanı vekili ALP'nin bir parçası olarak 30.000 personeli silahlandırmayı planladığını duyurdu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Deb Riechmann, The Associated Press (11 Ağustos 2012). "Afghan policeman kills 10 fellow officers, just a day after U.S. service members gunned down". thestar.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2012. 
  2. ^ "People Take Up Arms in Two More Provinces to Fight Taliban". TOLOnews. 26 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021.