Adam Kokesh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adam Kokesh 2013 yılında ABD'nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasi Hareket Konferansı'nda (Conservative Political Action Conference- CPAC)

Adam Charles Kokesh (d. 1 Şubat 1982), Amerikalı liberteryen talk show sunucusu, aktivist ve Özgürlük’ün yazarı.

Irak Savaşı’nın bir gazisi olarak, savaşı kötülemiş ve güce karşı pasif direnişin savunuculuğunu yapmıştır. Anarşist, anarko-kapitalist, agorist ve voluntaryist olarak tanımlanan Kokesh, insanları “yeni Amerikan devrimine” ve “federal hükümetin düzenli biçimde çözülmesine” çağırmıştır.[1][2][3]

Gençlik yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokesh 1 Şubat 1982’de San Francisco'da doğmuştur.[4] Santa Fe'li iş adamı ve artık var olmayan Santa Fe Horse Park’ın eski sahibi Charles Kokesh’in oğludur.[5][6] Pebble Beach’te elit bir yatılı okul olan Stevenson School’a giden Kokesh, daha sonra San Ysidro, New Mexico’daki Native American Preparatory School’da eğitimine devam etmiştir. Claremont McKenna College’da lisans eğitimini bitirmiştir. Kokesh, Irak’taki görev süresinde Arapça öğrenmiştir.

Deniz Piyadesi hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında, ABD Deniz Piyadeleri’ne gönüllü olarak katılmıştır. 2004 yılında Irak Felluce’de görev yapmıştır. 3. Sivil İşleri Grubu’nda, Iraklı siviller ve ABD silahlı kuvvetleri arasında irtibat sağlamıştır. Ayrıca Irak’tayken bir güvenlik kontrol noktası da işletmiştir. 2004’te Irak’tan yanına bir tabanca getirerek askerlik kurallarını ihlal etmiştir. Bunun sonucunda rütbesi çavuşluktan onbaşılığa düşürülmüştür. Bundan kısa süre sonra da aktif görevden terhis edilmiştir. Kokesh, Felluce’de verdiği hizmet karşılığı Sıcak Çatışma Şeridi ve Deniz Kuvvetleri Takdirname Madalyası almıştır. Fox’un Washington DC’nin yerel temsilcisine verdiği röportajda Kokesh, askerlik dönemi yüzünden %70 engelli olduğunu ve engelli ödemeleriyle kendini geçindirdiğini söylemiştir.[kaynak belirtilmeli]

Yedek askerlikten terhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Terhisinden sonra, Adam Kokesh Individual Ready Reserve’ün (yedek askerler) bir üyesi haline gelmiştir. Bu grubun üyesiyken 19 Mart 2007’de savaş karşıtı protestolara katılmıştır. Bu protestolarda Washington Post’un haberinde ismi ile birlikte görülmüştür. Bunun sonucunda 29 Mart’ta, bir binbaşı Adam Kokesh’e siyasi bir eyleme üniformasıyla katılması yüzünden uygunsuz davranış soruşturması geçireceğini söyleyen bir e-mail gönderdi. Adam Kokesh bu e-mail’e kabaca cevap vermiştir. Bu yüzden askeri yasalar dâhilinde bir uygunsuz davranış soruşturmasına daha maruz kalmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Mayıs 2007’deki duruşmada Kokesh’in terhisinin “onurlu” terhisten “onurlu olmayan” terhise değiştirilmesi görüşülmüştür. Jüri üyeleri, Adam Kokesh’e “onurlu şartlar altında topyekun terhis” verilmesini önerdi. Bu terhis durumu “onurlu”dan aşağıda, “onurlu olmayan”dan yüksektedir. Kokesh’in karara itirazı reddedilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Veterans of Foreign Wars’un (VFW) yöneticisi Gary Kurpius Kokesh’i ve yanında tutuklanan iki kişiyi “Tek yaptıkları bizim Irak’a yerleştirmeye çalıştığımız demokratik özgürlüklerini kullanmak.” diyerek desteklemiştir. VFW, sert bir başlıkla bir açıklama yayınlamıştır: “VFW’den Deniz Kuvvetlerine: İfade Özgürlüğünü Bastırmayın”[kaynak belirtilmeli]

Aktivizm[değiştir | kaynağı değiştir]

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2007 Şubat’ında “Iraq Veterans Against the War” (IVAW) adlı kurumda etkin bir üye olmuştur. 19 Mart 2007’de, Irak işgalinin 4.yıldönümünde, Kokesh ve 12 IVAW üyesi, işgal benzeri bir hareketle Washington DC’de alaycı bir devriye gezme eylemi yapmışlardır. Kokesh ilk olarak CNN ile röportaj yaptığında ve fotoğrafı Los Angeles Times gibi gazetelerde protesto eylemi yaparken çıktığında ulusal anlamda dikkat çekmiştir. Söz konusu protestoda Adam Kokesh, ABD savcılarının görevden uzaklaştırılması davasında Alberto Gonzales’in ifade verirken her “hatırlamıyorum” veya “hafızamda değil” deyişini sayan bir pankart tutarken görüntülenmektedir. (Adam Kokesh’in iddiasına göre Gonzales bu tarz ifadeleri tam 74 kere kullanmıştır.)
  • Nisan 2007’de Kokesh ve arkadaşları Senate Hart ofis binasında Irak savaşını protesto ettikleri için tutuklanmıştır. Kokesh bir ABD bayrağı kullanarak savaşta ölenlere temsili bir seremoni düzenlemiştir.
  • Haziran 2007’de Kokesh ve IVAW üyesi iki arkadaşı, Liam Madden ve Mate Lewis ile birlikte savaş karşıtı protestoda Benning müstahkem mevkiini geçtikleri için tutuklanmışlardır. IVAW sözcüsü, üç üyenin, nöbetçiyle konuşurken sınırı yanlışlıkla geçtiğini iddia etmiştir. İzinsiz giriş suçlamaları düşürülmüştür.

2008[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 12 Temmuz’da Kokesh, Washington DC’de Devrim Yürüyüşü’nde bir konuşma yapmıştır.
  • 2 Eylül 2008’de, Ron Paul’un St.Paul Minnesota’daki mitinginde konuşmuştur.
  • 4 Eylül 2008’de, Cumhuriyetçilerin Geleneksel Kongresi’nde senatör John McCain’in konuşmasını bölmüştür. Bu protestosunda bir tarafında “McCain gazilere karşı”, diğer tarafında “İşgali kazanamazsınız” yazılı bir pankart tutmuştur. Kokesh yerel polis birimlerince tutuklanmış ve daha sonra serbest bırakılmıştır.

2011[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Mayıs’ında Kokesh ve birkaç aktivist daha Thomas Jefferson Anıtı’nda dans etmişlerdir. ABD Park Polisi tarafından tutuklanan Kokesh, mermer zemine sertçe vurularak etkisiz hale getirilmiştir. Polisin bu sert davranışı yüzünden ABD Park Polisi kendi içinde bir soruşturma başlatmıştır. 4 Haziran’da daha kalabalık bir grupla dans etmeye giden Kokesh ve arkadaşları bölgeden uzaklaştırılmışlardır ancak tutuklama olmamıştır. Gazeteciler tarafından protesto izni olup olmadığı sorulduğunda ise Anayasa’yı kastederek: “Aslında iznim var. Deniz Kuvvetleri’ne gönüllü olarak yazılırken bunun üstüne yemin ettim. İçinde toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü diye bir şey geçiyor.” demiştir.

2012[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Şubat 2012’de Ron Paul için organize ettiği “Gaziler için Ron Paul” mitinginden sonra, 500 kişilik bir grup olarak Beyaz Saray’a yürümüşlerdir. Ölen askerler ve görevini bitirdikten sonra geri döndüğünde intihar edenlerin hatırası için bayrak tutma seremonisi düzenlemişlerdir.

2013[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs ayında, “Open Carry March on Washington” adı altında, binlerce kişinin Virgina’dan Washington’a silahlı biçimde yürüyerek sıkılaştırılmış silah kontrolü yasalarını protesto edeceğini duyurmuştur. Bu etkinliği şiddet içermeyen bir gösteri olarak tanımlamış, göstericilerin ise zorlamaya maruz bırakılırlarsa “Satyagraha” yöntemiyle barışçıl biçimde davranmalarını ve “direniş göstermeden tutuklanmaya” hazır olmaları gerektiğini söylemiştir.

4 Temmuz’da, District of Columbia’da Freedom Plaza binasında pompalı bir tüfeğe mermi doldururkenki videosunu Youtube’a koymuştur. Bu açık şekilde DC yasalarına aykırıdır. “Open Carry March on Washington Başarılı Oldu” başlığıyla yüklenmiş 23 saniyelik videoda Kokesh, mermiyi doldururken kameraya bakarak:

“Susturulmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, devletin insanlığımızı yok etmesine izin vermeyeceğiz. Bizler son Amerikan Devrimi’yiz. Bir sonraki Bağımsızlık Günü’nde görüşmek üzere.” demiştir.

Polis her ne kadar Kokesh’in bu eylemde yeşil ekran kullandığını düşünse de, Kokesh ısrarla orada olduğunu ve güvenlik kameraları görüntülerinin bunu doğrulayacağını söylemiştir. Gazetecilere “Oradaydım, Bağımsızlık Günü’nde bir pompalı tüfeğe mermi yükledim, ancak kimseyi vurmadım. Drone kullanarak hiçbir çocuğu öldürmedim. Bu ülkeyi borç içine sokmadım. İki blok ötede, Beyaz Saray’da oturan adamın işlediği hiçbir suçu ben işlemedim.” demiştir.

Özgürlük[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokesh’in felsefi tezlerinin toplandığı Özgürlük kitabı 2014 Haziran’ında sesli kitap ve e-kitap olarak erişime ulaşır hale gelmiştir. 4 Temmuz 2014 tarihinde de kitaplaştırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Iraq War Stories: Adam Kokesh". Albuquerque Journal. September 5, 2010.
  2. ^ Kokesh, Adam (2012-05-10). "Why I choose nonviolence". YouTube. Retrieved 2013-10-27.
  3. ^ Johnson, Timothy (2013-05-29). "Adam Kokesh Calls Off Armed March On D.C. In Favor Of 50 State March For "Orderly Dissolution Of The Federal Government"". Media Matters. Retrieved 2013-10-27
  4. ^ "Meet Iraq Veteran Adam Kokesh, the New Mouthpiece of the Anti-War Movement". June 28, 2007. Archived from the original on 2007
  5. ^ Sharpe Tom (Feb 4, 2010). "Bank lone bidder for Kokesh's horse park".Santa Fe New Mexican. Retrieved 13 May 2013.
  6. ^ Bob Quick (May 23, 2007). "Iraq veteran marches in Germany protest".The Santa Fe New Mexican. p. C.1.