Adı SI birimlerinde kullanılmış bilim insanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Adı SI birimlerinde kullanılmış olan bilim adamları listesi bilimde adları standart (SI) birimlerde kullanılmış olan bilim adamlarının listesidir. Bu yolla bilim adamlarının adları ölümsüzleştirilmiştir.

Bilim insanları ve SI birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel birim[not 1] Türetilmiş birim


Adı[1][2] Yaşamı Uyruğu Büyüklüğü [3] SI birimi[not 2] Görsel
André-Marie Ampère[4] 1775–1836 French Electric current [5] ampere (A)
(Base unit)
Ampere Andre 1825.jpg
William Thomson, 1st Baron Kelvin[6] 1824–1907 British (Irish) Thermodynamic temperature[7] kelvin (K)
(Base unit)
Lord Kelvin photograph.jpg
Blaise Pascal[8] 1623–1662 French Pressure[9] pascal (Pa) Blaise pascal.jpg
Isaac Newton[10] 1643–1727 British (English) Force[11] newton (N) GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg
Anders Celsius[12] 1701–1744 Swedish Temperature[13] degree Celsius (°C)
Headshot of Anders Celsius.jpg
Charles-Augustin de Coulomb[14] 1736–1806 French Electric charge[15] coulomb (C) Charles de Coulomb.png
James Watt[16] 1736–1819 British (Scottish) Power[17] watt (W) Watt James von Breda.jpg
Alessandro Volta [18] 1745–1827 Italian Electric potential[19] volt (V) Volta A.jpg
Georg Simon Ohm[20] 1789–1855 German Electrical resistance[21] ohm (Ω) Ohm3.gif
Michael Faraday[22] 1791–1867 British (English) Capacitance[23] farad (F) Michael Faraday 001.jpg
Joseph Henry[24] 1797–1878 American Inductance[25] henry (H) Joseph Henry (1879).jpg
Wilhelm Eduard Weber[26] 1804–1891 German Magnetic flux[27] weber (Wb) Wilhelm Eduard Weber II.jpg
Ernst Werner von Siemens [28] 1816–1892 German Conductance[29] siemens (S) Ernst Werner von Siemens.jpg
James Prescott Joule[30] 1818–1889 British (English) Enerji[31] joule (J) Joule James Jeens engraving.jpg
Antoine Henri Becquerel[32] 1852–1908 French Radioactivity[33] becquerel (Bq) Becquerel Henri photograph.jpg
Nikola Tesla [34] 1856–1943 Serbian[not 3]-American Magnetic flux density[35] tesla (T) Tesla3.jpg
Heinrich Rudolf Hertz[36] 1857–1894 German Frequency[37] hertz (Hz) Heinrich Rudolf Hertz.jpg
Rolf Maximilian Sievert[38] 1896–1966 Swedish Dose equivalent of radiation[39] sievert (Sv) Rolf Sievert 1896-1966.jpg
Louis Harold Gray [40] 1905–1965 British (English) Absorbed dose of radiation[41] gray (Gy)

Napier ve Bell[değiştir | kaynağı değiştir]

Napier and decibel are two dimensionless units used to define relative amplitudes in logarithmic scales.[not 4] They are not SI units, but their usage together with SI units is permitted.

Name Life Nationality Quantity Unit Image
John Napier[42] 1550–1617 British (Scottish) Magnitude (natural logarithmic) [43] neper (Np) John Napier (Neper).jpg
Alexander Graham Bell[44] 1847–1922 British (Scottish)-American Magnitude (common logarithmic)[45] bel (B) Alexander Graham Bell.jpg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ There are 5 base units: kilogram, metre, second, mole, candela not named after people
  2. ^ As a rule, the units are written in lowercase letters. But, symbols of units derived from a personal name always begin with a capital letter.
  3. ^ The village he was born was a part of Austrian Empire, now it is in Hırvatistan.
  4. ^ Decibel is defined for power whereas neper is defined for voltage, current or pressure

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]