Adı SI birimlerinde kullanılmış bilim insanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adı SI birimlerinde kullanılmış olan bilim adamları listesi bilimde adları standart (SI) birimlerde kullanılmış olan bilim adamlarının listesidir. Bu yolla bilim adamlarının adları ölümsüzleştirilmiştir.

Bilim insanları ve SI birimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel birim[not 1] Türetilmiş birim


Adı[1][2] Yaşamı Uyruğu Büyüklüğü [3] SI birimi[not 2] Görsel
André-Marie Ampère[4] 1775–1836 French Elektrik akımı [5] amper (A)
(Base unit)
Ampere Andre 1825.jpg
William Thomson, 1st Baron Kelvin[6] 1824–1907 British (Irish) Termodinamik sıcaklık[7] kelvin (K)
(Base unit)
Lord Kelvin photograph.jpg
Blaise Pascal[8] 1623–1662 French Basınç[9] pascal (Pa) Blaise pascal.jpg
Isaac Newton[10] 1643–1727 British (English) Kuvvet[11] newton (N) GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg
Anders Celsius[12] 1701–1744 Swedish Sıcaklık[13] degree Celsius (°C)
Headshot of Anders Celsius.jpg
Charles-Augustin de Coulomb[14] 1736–1806 French Elektrik yükü[15] coulomb (C) Charles de Coulomb.png
James Watt[16] 1736–1819 British (Scottish) Güç[17] watt (W) Watt James von Breda.jpg
Alessandro Volta [18] 1745–1827 Italian Elewktrik gerilimi[19] volt (V) Volta A.jpg
Georg Simon Ohm[20] 1789–1855 German Direnç[21] ohm (Ω) Ohm3.gif
Michael Faraday[22] 1791–1867 British (English) Sığa[23] farad (F) Michael Faraday 001.jpg
Joseph Henry[24] 1797–1878 American İndüktans[25] henry (H) Joseph Henry (1879).jpg
Wilhelm Eduard Weber[26] 1804–1891 German Manyetik akı[27] weber (Wb) Wilhelm Eduard Weber II.jpg
Ernst Werner von Siemens [28] 1816–1892 German İletkenlik[29] siemens (S) Ernst Werner von Siemens.jpg
James Prescott Joule[30] 1818–1889 British (English) Enerji[31] joule (J) Joule James Jeens engraving.jpg
Antoine Henri Becquerel[32] 1852–1908 French Radyoaktivite[33] becquerel (Bq) Becquerel Henri photograph.jpg
Nikola Tesla [34] 1856–1943 Serbian[not 3]-American Manyetik akı yoğunluğu[35] tesla (T) Tesla3.jpg
Heinrich Rudolf Hertz[36] 1857–1894 German Frekans[37] hertz (Hz) Heinrich Rudolf Hertz.jpg
Rolf Maximilian Sievert[38] 1896–1966 Swedish Eşdeğer doz of radiation[39] sievert (Sv) Rolf Sievert 1896-1966.jpg
Louis Harold Gray [40] 1905–1965 British (English) radyasyon soğurma miktarı[41] gray (Gy)

Napier ve Bell[değiştir | kaynağı değiştir]

Napier and decibel are two dimensionless units used to define relative amplitudes in logarithmic scales.[not 4] They are not SI units, but their usage together with SI units is permitted.

Name Life Nationality Quantity Unit Image
John Napier[42] 1550–1617 British (Scottish) Magnitude (natural logarithmic) [43] neper (Np) John Napier (Neper).jpg
Alexander Graham Bell[44] 1847–1922 British (Scottish)-American Magnitude (common logarithmic)[45] bel (B) Alexander Graham Bell.jpg

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ There are 5 base units: kilogram, metre, second, mol, candela not named after people
  2. ^ As a rule, the units are written in lowercase letters. But, symbols of units derived from a personal name always begin with a capital letter.
  3. ^ The village he was born was a part of Austrian Empire, now it is in Hırvatistan.
  4. ^ Decibel is defined for power whereas neper is defined for voltage, current or pressure

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Asimov's Biographical Encyclopedia
  2. ^ Elektrik Mühendisliği pp. 247-275
  3. ^ Young and Freedman, p.A-1
  4. ^ "Marie Ampere". 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  5. ^ "Ampere on Dictionary". 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  6. ^ "Kelvin, Lord William Thomson". 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  7. ^ Inventors
  8. ^ "Blaise Pascal". 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  9. ^ "Pa Pascal pressure unit". 16 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  10. ^ "Isaac Newton's life". 28 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  11. ^ "Newton". 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  12. ^ "Anders Celsius (1701-1744)". 24 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  13. ^ "Celsius Definition". 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  14. ^ "Charles Augustin de Coulomb (French Physicist)". 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  15. ^ "Coulomb". 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  16. ^ "BBC Historic figures". 24 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  17. ^ "Watt conversion)". 23 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  18. ^ "Inventor Alessandro Volta Biography". 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  19. ^ "Volt". 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  20. ^ "georg Simon Ohm". 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  21. ^ "Ohm (unit)". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  22. ^ "Michael Faraday". 19 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  23. ^ "Farad". 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  24. ^ "Joseph Henry". 9 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  25. ^ "Henry: Definition from Answers". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  26. ^ The New International Encyclopaedia: Weber
  27. ^ "Weber (unit)". 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  28. ^ Siemens, Werner von
  29. ^ "Siemens (unit)". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  30. ^ "Biography:James Prescott Joule". 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  31. ^ "What is a Joule ?". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  32. ^ "Henri Becquerel". 19 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  33. ^ "Becquerel". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  34. ^ "Tesla's Biography". 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  35. ^ "Tesla (unit)". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  36. ^ Heinrich Hertz
  37. ^ "Hertz". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  38. ^ "Rolf Sievert, the man and the unit". 19 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  39. ^ "Siviert". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  40. ^ "About L.G.Gray". 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  41. ^ 26 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  42. ^ "Biography:Napier". 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  43. ^ "Neper explained". 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  44. ^ Graham Bell[ölü/kırık bağlantı]
  45. ^ "Decibel". 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]