Adèle de Champagne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adèle de Champagne
Fransa Kraliçesi
Hüküm süresi13 Kasım 1160 - 18 Eylül 1180
DoğumC.  1140
Blois, Fransa
Ölüm4 Haziran 1206 (65-66 yaş arası)
Paris , Fransa
Eş(ler)iVII. Louis( e. 1160 ; 1180 öldü)
Çocuk(lar)ıII. Philippe Agnes (Bizans imparatoriçesi)
HanedanBlois hanedanı
BabasıII. Theobald
AnnesiKarintiya’lı Matilda

Adelaide,  Alix ve Adela of Blois olarak da bilinen Adela of Champagne (Fransızca: Adèle; c. 1140 - 4 Haziran 1206), VII. Louis'nin üçüncü eşi olaran Fransa Kraliçesi idi. Oğlu II. Philip Üçüncü Haçlı Seferi'ne katılırken, 1190'dan 1191'e kadar Fransa'nın naibiydi.

Adela, Champagne Kontu II. Theobald ve Karintiya'lı Matilda'nın üçüncü çocukları ve ilk kızlarıydı. VII. Louis'nin ikinci karısı 1160 yılında doğum sırasında hayatını kaybettiğinde, Louis bu ölümle harap oldu ve erkek varisi olmadığı için ülkenin kaosa sürükleneceğinden korkarak kendisinin de genç yaşta öleceğini düşündü. Kral Louis, bir oğul için çaresiz kaldığından, karısının ölümünden beş hafta sonra, 13 Kasım 1160'da 20 yaşındaki Adela de Champagne ile evlendi.

Kraliçelik[değiştir | kaynağı değiştir]

Adela, VII. Louis ve II. Philip ile birlikte

Adela ve VII. Louis arasındaki evlilik, Kral Louis'in en asi Vasallarından biri olan, Fransa'nın inanılmaz derecede güçlü bir feodal lordu Champagne Kontu II. Theobald arasında bir barış antlaşması görevi gördü. Evlilik, Fransa ile Theobald arasında barışı sağlamanın bir yoluydu.[1] Evlilik sırasında kral hâlâ İspanyol karısının yasını tutuyordu. Bu keder, kral açısından çok açıktı, ancak Adela, kralın kalbini "azar azar" fethettiği için büyük övgüler aldı.

Adela'nın VII. Louis'nin tek oğlu olan, gelecekteki II. Philip'i doğurması beş yıl sürdü; Philip, "Dieu-Donne" veya "Tanrı vergisi" olarak da anılır çünkü onun doğumu, krallık tarafından uzun süredir bekleniyordu. Philip'in doğumu, Capetian hükümdarlarının Fransa'daki yönetiminin devam etmesi anlamına geliyordu.[1]

Adela, krallığın siyasi yaşamında etkindi. Adela ve erkek kardeşleri, Eylül 1180'de oğlunun tahta geçmesinden sonra siyasi güç temellerini korudular. Başlangıçta, Kral olan oğlu sadece on beş yaşında olduğu için, olası bir naiplik üstlenmeye çalıştı, ancak oğlunun kendi başına yönetecek yaşta olduğu kabul edildiğinden başarılı olamadı.[2]

Dulluk ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Adela ve erkek kardeşleri Hainault'lu Isabella ile Adela'nın oğlu Philip, Nisan 1180'de evlendiğinde konumlarının tehdit altında olduğunu hissettiler. Adela, Burgonya'lı III. Hugh ve Flanders'lı I. Philip ile bir ittifak kurdu ve hatta İmparator Frederick Barbarossa'nın ilgisini çekmeye çalıştı. 1181'de savaş çıktı ve ilişkiler o kadar kötüye gitti ki, Philip 1184'te Isabella'dan boşanmaya çalıştı. Onu reddetmek amacıyla Philip Sens'te bir konsey çağırdı. Isabella daha sonra halkın desteğini kazanmak için kasabanın kiliselerinde çıplak ayakla ve tövbekar gibi giyinerek dolaştı. Bu haraketi Philip'i fikrini değiştirmeye ikna etti. Böylelikle II. Philip yavaş yavaş Isabella'ya karşı gerçek bir saygı ve sevgi geliştirdi ancak onun Mart 1190'da erken ölümüyle de harap oldu.

Philip, Adela'yı Üçüncü Haçlı Seferi'nde ülkeyi terk etmeden birkaç ay sonra Fransa'nın naibi olarak atadı. Oğlunun 1190'da ayrılışından 1191'de dönüşüne kadar Reims başpiskoposu ile birlikte oğlunun naibi olarak hareket etti.[2]

Kraliçe Adela, 4 Haziran 1206'da Paris'te öldü ve Auxerre yakınlarındaki Pontigny Manastırı kilisesine gömüldü. Oğlu II. Philip'in annesinin öldüğünü öğrendikten sonra iki gün boyunca kimseyle konuşmadığı bildirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Adele of Champagne (1145–1206) | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. 8 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 
  2. ^ a b Jansen, S. (17 Ekim 2002). The Monstrous Regiment of Women: Female Rulers in Early Modern Europe (İngilizce). Springer. ISBN 978-0-230-60211-3. 17 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023.