Ebu Said Gerdizî

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Abu Said Gardezi sayfasından yönlendirildi)

Ebu Said Gerdizî, (Farsça: ابوسعید عبدالحی بن ضحاک بن محمود گردیزی, Abu Saʿīd Abdul-Hay ibn Dhaḥḥāk ibn Maḥmūd Gardēzī) (ölüm 1061) Fars asıllı bir coğrafyacı[1] ve tarihçidir, erken 11. yüzyılda Gardez (günümüz de Afganistan'da bir şehir)'de Zeynü'l-Ahbâr ismindeki kitabını yazdı. Gerdizî'nin bu eseri doğu İran'da İslam tarihi için çok önemlidir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerdizî serinkanlı bir dürüstçe dikkate değer olan tarihe bakışı vardı.[1] Onun Farsça yazı biçimi kolay ama olgun ve bir klasik örnek, Farsça düzyazı yazan biridir.

  • Zayn ul-Akhbār

Gaznelilerin kurucu yöneticisi olan Alp Tégín[2] (Farsça: الپتگین, Alp Tegīn) ve Sebük Tégín[3] (Farsça: ابو منصور سبکتگین, Abu Mansur Sebüktegīn)'den, sadece kabataslak olarak, Abbasi Halifesi Kadir (Arapça: القادر, al-Qadir‎)'in 391/999 yılında Gazneli Mahmut (Farsça: محمود غزنوی, Maḥmūd-e Ghaznawī; tam ismi Yāmīn al-Dawlah Abd al-Qāṣim Maḥmūd Ibn Sebük Tegīn)'a Sultan unvanını verdiği törenden bahseder. Gerdizî, tarihi Zayn ul-Akhbār adlı eserini, Sultan ʿAbd-al-Rašīd bin Maḥmūd'a (tahminen 440 - 43/1049 -52 yıllarında), o belki de yaşlı bir adam olunca adamıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]