Abrek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rus zenginlerden erzak çalarak fakir Çeçenleri doyuran "Çeçen Robin Hood" abrek Zelimkhan Gushmazukaev[1]
Sulumbek Sagopshinsky, Ünlü Kafkas (İnguş) abrek, Zelimkhan'ın yoldaşı[2]

Abrek (Batı ÇerkesçesiАбрэдж, Хьаджырэт;[3] ÇeçenceОбарг; Kafkas AvarcasıгІабурикІ; Osetçeабырæг; Karaçay-Balkarcaabirek, Nogaycaäbrek, Azericeqaçaq; Rusça: Абрек, Abrek), Rus hükûmetine karşı savaşan bir Kafkasyalı sosyal kabadayı için kullanılan bir terimidir. Abrekler, bir amaç için savaşmak ve ibadet için aileleri ve arkadaşları da dahil olmak üzere tüm maddi yaşamlarını terk eden düzensiz askerlerdi. Terim daha çok Rus sömürgeciliğine karşı mücadele eden insanlar tarafından kullanılıyordu. Bazı abrekler zenginlerden çalıp fakirlere dağıtırken, diğerleri Kafkas köylerini yabancı saldırılardan korurdu. Abreklerin çoğu Sufi Müslümanlardı.

Adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Abrek kelimesinin kökeni Eski Kafkasya Türkçesinde آبر بك (abırbek) — "vicdanlı, utançlı bey" sözcüğündendir.[4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle bir Kafkasyalı keder, utanç veya kızgınlık nedeniyle intikam yemini ederek abrek olurdu.[2] Ardından bu abrek, toplumu terk ederdi. O andan itibaren artık onun için kanunlar geçersiz olur, kendi canının bile değeri kalmaz. Bu nedenle, bir abrek ile görüşme tehlikeli kabul edilirdi. Ek olarak, Abrekler neredeyse hiçbir zaman teslim olmaz, ölümüne savaşmayı veya intihar etmeyi tercih ederlerdi.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gammer, Moshe. Lone Wolf and Bear. Page 117.
  2. ^ a b Л. П. Семёнов. «Лермонтов и фольклор Кавказа», Пятигорск, 1941, с.30
  3. ^ "Торнау Ф. Ф. Воспоминания кавказского офицера. Часть вторая. 1835, 36, 37, 38 гг". 29 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  4. ^ https://www.nisanyansozluk.com/kelime/abra- 31 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ABRA
  5. ^ В.А. Потто 2014.