Abdullah Şah (seri katil)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdullah Şah
Diğer ad(lar)ıZardad's köpeği
Doğum1965
Afganistan
Ölüm20 Nisan 2004
Kâbil, Afganistan
Ölüm nedeniBaşa silahla vuruş
Cezaİdam
Kurbanların sayısı20+

Abdullah Şah (1965 - 2004), Afgan seri katildir. Kâbil'de eşi dahil 20'den fazla kişiyi öldürmekten suçlu bulundu. İdamı, 2001'in sonlarında Taliban'ın düşüşünden bu yana Afganistan'daki ilk infaz oldu.[1]

Şah, Zardad Khan'ın emrinde hizmet etti, hatta Afganistan'daki iç savaşta (1992–1996) Gulbuddin Hekmatyar'ın emrinde hizmet eden Zardad'ın köpeği takma adını bile kazandı.[1] Şah ve Zardad, Kabil'den Celalabad'a giden yolda yolculara soygun yaptı.

Şah, ilk olarak Ekim 2002'de özel mahkeme yargılamalarında mahkum edildi.[1] Mahkemede, ateşte yakmaya çalıştığı eşi de dahil olmak üzere dokuz kişi aleyhinde ifade verdi. Şah'ın kurbanlarının çoğunun cesetleri Paghman bölgesindeki bir kuyuda bulundu.

İnfaz, Pul-e-Charkhi hapishanesinde gerçekleşti. Geçici başkan Hamid Karzai ölüm fermanını imzaladı.[1] İnfaz sırasında Şah başının arkasından vuruldu. Mevcut tanıklar arasında Afgan polisi temsilcileri, Başsavcılık ofisi ve doktorlar vardı.

Uluslararası Af Örgütü, Afganistan'ın temel adalet standartlarından kaçındığını iddia ederek infazı protesto etti. Örgüt, Şah'ın muhtemelen susturulduğunu, bu nedenle hükümete ve müttefik komutanlara karşı ifade veremediğini ekledi.[1] Kendisine savunma avukatı verilmediğini, yargılamanın gizli kaldığını, işkence altında itirafta bulunduğunu ve davasındaki ilk yargıcın rüşvet aldığı için görevden alındığını söyledi. İkinci yargıç cezayı vermesi için Yargıtay'dan baskı aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]