Abaz Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abaz Yaylası
Onikişubat'ın bulunduğu yer
Onikişubat'ın bulunduğu yer
Ülke Türkiye
İlKahramanmaraş
İlçeOnikişubat
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Abaz Yaylası, Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi, Kertmen köyünün sınırları içinde bir yayla alanıdır.[1]

Yayla, Berit Dağları’nın kollarını oluşturan Kışlak Dağı ve Bezirgân Dağı arasında Koca Dere’nin sularını topladığı 1700 m yükseltide yer almaktadır. Yayla, adını, yaylada bulunan Abaz Pınarı’ndan almıştır. Kertmen köyünün elverişsiz topoğrafya şartları nedeniyle tarım arazisi çok kısıtlıdır. Bu durum küçük-baş hayvancılığı zorunlu kılmış ve Berit Dağları’nda yüzlerce yıldır yaylacılık faaliyeti yapılmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısı-na doğru başlayan kırdan kente göç, Kertmen’de yaşayanları şehirlere taşımıştır.

Zamanla terk edilen hayvancılık amaçlı yaylacılık, yerini geçmişin özlemini gideren rekreasyon yaylacılığına bırakmıştır. Kertmen köyünün mera alanı olan Abaz Yaylası’nda 2005 yılından itibaren geleneksel yayla şenlikleri yapılmaktadır. Her yıl mayıs ayı sonlarında yapılan yayla şenliğini organize etmek amacıyla da 2006 yılında “Kertmen-liler Kültür ve Dayanışma Derneği” kurulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ABAZ YAYLASI(KERTMEN). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 145. s. 4. 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]