Abass Bonfoh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abass Bonfoh
Togo başkanvekili
Görev süresi
25 Şubat 2005 - 4 Mayıs 2005
Başbakan Koffi Sama
Yerine geldiği Faure Gnassingbé
Yerine gelen Faure Gnassingbé
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Kasım 1948(1948-11-23)
Kabou, Bassar Prefecture, Togo
Ölüm 30 Haziran 2021 (72 yaşında)
Bitirdiği okul Institut Nationale de l'Administration Scolaire (Fransa)
Mesleği Politikacı

Abass Bonfoh (23 Kasım 1948, Kabu- 30 Haziran 2021) Togolu siyaset adamı. Bonfoh, 25 Şubat 2005 ile 4 Mayıs 2005 tarihleri arasında geçici olarak Afrika ülkesi olan Togo'da devlet başkanı olarak görev almıştır.

Bonfoh, iktidar partisi mensubu ve meclis başkan yardımcısı olarak, Faure Gnassingbé'in babasının ölümünden sonra anayasaya aykırı bir şekilde iktidara gelmesi ve daha sonrasında uluslararası baskılar sonucu istifasından sonra Millet Meclisi tarafından devlet başkanı olarak atanmıştır. Her ne kadar, Togo anayasasına göre meclis başkanı Fambaré Ouattara Natchaba bu görevi üstlenmesi gerekiyorsa da, bu durum özellikle iktidar partisi mensubu meclis üyeleri tarafından dikkate alınmayarak Bonfoh göreve getirilmiştir. Devlet başkanı seçilmesine müteakip yaptığı konuşmada, Gnassingbé'nin yarım bıraktığı icraatlara devam edeceğini belirtmiş, ülkesinin demokratikleşmesinde ve kalkınmada önemli adımlar atacağını söylemiştir. Bu açıklaması demokratikleşme ve kalkınma ile ilgili söylemleri olmasına rağmen gerekli adımları atacağının işaretlerini veremeyen ve koltuğunu bırakmak durumunda kalan Gnassingbé'nin yerine gelmiş bir devlet başkanı için pek inandırıcı bulunmamış ve şüphe ile yaklaşılmıştır. Bonfoh'un devlet başkanı olarak göreve getirilmesi ülkede birçok olaylara neden olmuş ve belirli bir süre şiddet olayları yaşanmıştır. 24 Nisan seçimlerinde hem Gnassingbé'nin hem de muhalefet lideri Emmanuel Bob-Akitani'nin kendi seçim zaferini ilan etmesi sonucu, bir süre daha görevine devam etmek durumunda kalan Bonfoh, kendisinin de üyesi olduğu iktidar partisi mensubu ve eski devlet başkanı Gnassingbé lehine görevden çekilerek 4 Mayıs tarihinde koltuğu devretmiştir. Bu süreç içerisinde muhalefet partisi mensupları ve destekçileri tarafından ülkede gerçekleştirilen protesto gösterile ile seçimlerde hile yapıldığı söylemleri dikkate alınmamıştır. Bonfoh, 30 Haziran 2021'de 72 yaşında öldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Togo : Décès de Abass Bonfoh, ancien président intérimaire du pays". Senego.com. 30 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021.