A tanú (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A tanú (film)
A tanú
Film Afişi
YönetmenPéter Bacsó
YazarPéter Bacsó
János Újhegyi
OyuncularFerenc Kállai
Lajos Őze
Béla Both
Lili Monori
MüzikGyörgy Vukán
DağıtıcıMafilm
Süre103 dakika
ÜlkeMacaristan
DilMacarca

Tanık (MacarcaA tanú, İz Bırakmadan olarak da bilinen), Péter Bacsó'nun yönettiği 1969 Macar taşlama filmi. Film, 1950'lerin başlarında ve 1956 Devrimi'nin hala tabu olduğu bir zamanda gergin bir siyasi iklimde yaratıldı. Finanse edilmesine ve komünist otoriteler tarafından yapılmasına izin verilmesine rağmen, daha sonra vizyona sokulması yasaklandı. Yabancı ülkelerde yapılan gösterimler sonucunda, komünist otoriteler yumuşadı ve Macaristan'da gösterime girmesine izin verdi. 1981'de Cannes Film Festivali'nde Belirli Kesime Göre Bölümünde gösterildi.[1] 1994'te " Megint tanú " (İngilizce: Yine Şahit) adlı bir devam filmi yapıldı.

Nisan 2019'da, 2019 Cannes Film Festivali'ndeki Cannes Classics bölümünde gösterilmek üzere filmin restore edilmiş bir versiyonu seçildi.[2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde, daha önce Macaristan'ın 2. Dünya Savaşı komünist hareketine katılan bekar bir baba olan József Pelikán yer alır, ancak şimdi bir kanal memuru olarak çalışmaktadır. Tuna Nehri'nde balık avı yapan bir hükûmet görevlisi olan Zoltán Dániel'in yeraltı komünist hareketinden eski bir arkadaşı ile tanışır. Dániel nehre düşer ve Pelikán onu kurtarır ve evine davet eder. İkili Pelikan'ın evinde eski zamanları hatırlatırken, ÁVH aniden ortaya çıkar. Pelikan'ın yasa dışı bir eylemde bulunarak yemek için bir domuz katlettiğiyle ilgili "ciddi anonim bir rapor" alırlar. Dániel, ÁVH'ye sadık Pelikán'ın yıllar önce yaptığı tasfiye sırasında nasıl saklandığını göstererek kendisini kurtarmaya çalışır, ancak bilmeden tüm domuzların saklandığı bodrum katını açığa çıkarırr. Pelikán daha sonra serbest bırakıldığı halde "daha yüksek komuta" ile ceza evine alınır. Gereksiz yere yardımsever olan Yoldaş Virág, Pelikán'a bir yüzme havuzunun CEO'su, bir eğlence parkı ve bir portakal araştırma enstitüsü gibi çeşitli görevler verir. "İdeolojik olarak yetersiz eğitim görmüş" olan Pelikán, tüm görevlerinde görkemli bir şekilde başarısız olur, ceza evini düzenli olarak ziyaret eder, sonunda turuncu araştırma enstitüsü ile başarılı olurlar ve ödüllendirilirler. Görünen o ki, tüm bunlar Pelikan’ı, komünist rejimin lehine düştüğü eski arkadaşı Zoltán Dániel’e karşı bir göstermelik duruşmada tanık olmaya zorlamak için düzenlenmiş. Pelikán, 1950’lerin arketipli “Macar işçisinin” beklenen imajına mükemmel bir tanık olacak şekilde uyacak titizlikle yeniden şekillendirilir. Duruşmadan önce Pelikán'a ezberlemesi gereken önceden yazılmış bir tanıklık sunulur ancak hakimden, sanıktan, Yoldaş Virág'dan ve üst düzey komünist liderlerden önce doğruyu söylemeye karar verir. Misilleme olarak ceza evine geri atılır. Asılmayı beklerken, siyasi iklim Stalin'in ölümüne bağlı olarak değişir ve serbest bırakılır ve eski gücünü ve etkisini kaybetmiş olan tramvaydaki Yoldaş Virág ile bir kez daha görüşür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Festival de Cannes: The Witness" 24 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. festival-cannes.com. 2009-06-05'de alındı.
  2. ^ "Cannes Classics 2019" 26 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Festival de Cannes. 26 April 2019. 26 April 2019'da alındı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]