Bir Külkedisi Masalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(A Cindirella Story sayfasından yönlendirildi)
Bir Külkedisi Masalı
Atlar
YönetmenMark Rosman
SenaristLeigh Dunlap
OyuncularHilary Duff
Chad Michael Murray
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i16 Temmuz 2004
Süre95 dk.
Dilİngilizce
Bütçe20 milyon dolar

Bir Külkedisi Masalı, (İng. A Cinderella Story) Hilary Duff ve Chad Michael Murray’in başrollerini paylaştığı romantik bir gençlik filmi.

Külkedisi isimli masalın bu modern versiyonunda, konu külkedisinin unuttuğu ayakkabısı yerine kayıp bir cep telefonu gibi komik küçük ayrıntılar içermektedir. Ayrıca Mark Rosman’ın yönetmenliğini yaptığı filmde Jennifer Coolidge, Dan Byrd, Regina King, Julie Gonzalo ve Lin Shaye gibi isimler de yer almaktadır. Her ne kadar eleştirmenler tarafından beğenilmeyip kötü notlar alsa da filmin hasılatı yapımcıları mutlu etmiştir .Hilary Duff bu filmde oynamayı kabul etmesinin sebebinin küçükken en sevdiği masalın külkedisi olmasından kaynaklandığını söylemiştir.

Filmin Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sam Montgomery, babası, estetikli üvey annesi Fionna, kötü üvey kardeşleri Brianna ve Gabriella ile birlikte San Fernando’daki evlerinde yaşar. 8 yaşına geldiğinde büyük bir deprem olur ve Sam babasını bu depremde kaybeder. Sam tüm dersleri çok başarılı olan örnek bir öğrenci iken üvey annesi Fionna, Sam’i babasından kalan küçük lokantada zorla aşçı-garson olarak çalıştırmaya başlar. Bu arada Sam okuldan biriyle internet üzerinden kendisini “Princeton Girl” olarak tanıtıp sürekli sohbet etmektedir. İşin ilginç yanı kendisi de konuştuğu kişinin kim olduğunu bilmemektedir. Bu ikilinin ortak yanı ikisinin de Princeton Üniversitesi’ne kabul edilmek istemeleridir. Ardından Sam konuştuğu kişinin okulun en yakışıklı çocuğu Austin Aymes olduğunu öğrenir. Austin babasının zorlamalarına rağmen futbolcu olmak istememektedir. Yazar olmayı çok ister ve bu hayalinin bir gün gerçekleşeceğine inanır.

Bir gün Austin, Sam’i okulda olacak cadılar bayramı partisine davet eder. Böylece hem birbirlerini görebilecekler hem de dans edebileceklerdi. Fakat Fionna Sam’i gece 12'ye kadar çalıştırmak üzere zorluyordu. Sam‘in arkadaşı Carter ve lokantadaki garsonlardan biri olan Rhonda’nın yardımıyla Sam partiye beyaz bir prenses kıyafetiyle ve bir maskeyle gitmeyi başarır. Sam gittiğinde Austin ile karşılaşır ve salonun ortasında dans ederler fakat Sam kimliğini açıklamaz. 11.45'te Sam'in cep telefonunun alarmı çalması üzerine, hızlıca oradan ayrılır. Fakat giderken telefonunu düşürür ve bunu da Austin alır. Austin onu tekrar bulmak istemektedir.

Sonradan Sam kendini Austin’e açıklamama konusunda kötü hissetmeye başlar. Bu arada üvey kızkardeşleri bilgisayarını karıştırır ve tüm okulun merak ettiği "Princeton Girl"ün kim olduğunu öğrenirler. Bunu Austin’in yeni ayrıldığı kız arkadaşı Shelby’e söylemekte gecikmezler. Bunun üzerine Shelby Sam’in Austin’i ondan çaldığını düşünerek Sam’i okulun önünde rezil ederek, kimliğini açıklamanın planlarını yapar. Okulun kalabalık olduğu bir sırada Princeton Girl‘ün kimliğini açıklar ve herkes çok şaşırır. Bu olaylardan sonra Sam yıkılır ve işten istifa ettiğini Fionna’ya söyler ve lokantadaki Rhonda ile kalmaya karar verir. Bütün utancına rağmen bütün okulun izlediği Austin‘in oynadığı futbol maçına gider. Austin maçın ortasında oyunu bırakıp babasını aşarak tribünlere çıkar ve Sam'i öper, kalabalık da bunun üzerine onları alkışlar.

Tüm bu olaylar çözümlendikten sonra, babasının Sam'e küçükken verdiği masal kitabının arasında babasının gizli vasiyetnamesini bulur. Fionna’nın lokantasının aslında miras olarak Sam’e kaldığı, onun bazı belgeleri saklamakla suç işlediği ortaya çıkar. Sam ve Austin Princeton‘a kabul edilirler, Fionna ve üvey kardeşler Brianna–Daniella cezalarını lokantada çalışarak çekerler. Austin ve Sam sonsuza dek mutlu yaşarlar.

Film Kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmle İlgili Bazı Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmde bahsedilen deprem 1994 yılında geçekten Northridge’da yaşanmıştır
  • Filmde kullanılan takma ad PrincetonGirl1818 şeklindedir ve bu da filmde adı geçen San Fernando vadisinin kod numarasıdır.
  • Filmde üvey kız kardeşlerin baloda giydiği kıyafetler, Disney’in Külkedisi adlı çizgi filminde olan kıyafetler ile aynı renktedir.
  • Filmin müziklerine de Hilary Duff katkıda bulunmuştur."Now you Know" şarkısını söylemiştir.
  • Austin rolü için önce Harry Potter ‘da oynayan Rupert Grint düşünülmüştür.Fakat o filmdeki rolünden dolayı oynamamıştır.
  • Hilary Duff ve Chad Murray arasındaki ilişki film başlamadan sona ermiş fakat öpüşme sahnesinin ardından aralarında yeniden ilişki olduğu iddiası gündemden düşmemiştir.
  • Aralarında rekabet hat safhada olan Hilary Duff ve Lindsay Lohan, benzer konulu filmlerde birer yıl arayla oynamıştır.İlginçtir ki,ikisinde de onlara Chad Murray başrolde eşlik etmiş;her iki filmde de kötü kalpli karakteri Julie Gonzalo oynamıştır.
  • Masala göre kişileri eşleştirirsek,;
  • Sam:Sindirella
  • Austin:Prens
  • Fionna:Kraliçe(Tremaine)
  • Gabriella&Brianna:Anastasia&Drizella
  • Carter:Gus and Jaq

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]