ATM (makine)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1987 yılında kullanılan çevrimiçi bankamatik (para aktarım makinesi) Öncelikle İş Bank tarafından kullanılan bir cihazdır, ismini de bu bankanın cihazlarından alır.

ATM (İngilizce Automated Teller Machine sözcüklerinin kısaltması), ticari bankalar tarafından kullanılmakta olan bir dağıtım kanalıdır. Önceleri sadece para ödeme ve ekstre basma gibi hizmetler sunabilirken; günümüzde para yatırma, EFT, havale, fatura ödeme ve yatırım gibi birçok konuda müşterilere hizmet vermektedir.

Makinenin tasarımcısı, Osmanlı İmparatorluğu doğumlu ABD vatandaşı Ermeni Luther Simciyan'dır ve 1930'larda Amerika'da pek talep görmediği için bir müddet sonra kullanımdan kalkmıştır. Daha sonra İngiliz John Shepherd-Barron tam elektronik bankamatiği icat etmiştir. Tam anlamı ile ATM sayılabilecek ilk cihaz 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firmasınca Barclays Bank için üretilerek, Londra'nın Enfield kasabasında hizmete sunulmuştur.[1]

Çoğunlukla üzerinde manyetik bir banda sahip plastik kartlar ile işlem yapılabilen bankamatiklerde işlemlere başlanmadan önce kullanıcıdan karta ait şifre talep edilerek güvenli giriş temin edilmektedir. Zaman içinde, bankamatik cihazlarına kartsız işlem menüleri de dahil edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dünyanın ilk ATM'si 50 yaşında". NTV. 28 Haziran 2017. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2017.