AM radyo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Radyo için AM ve FM modülasyonlu sinyaller. AM (genlik modülasyonu) ve FM (frekans modülasyonu) modülasyon (kodlama) türleridir. Genellikle bir stüdyo 'dan program materyalinden gelen elektrik sinyali, belirli bir frekanstaki taşıyıcı dalga ile karıştırılır, ardından yayınlanır.

AM radyo, genlik modülasyonu (AM) yayınlarını kullanan bir radyo yayıncılığı teknolojisidir. Sesli radyo yayınları yapmak için geliştirilen ilk yöntemdi.[1] Hala dünya çapında, orta dalga yayınlarda, aynı zamanda Uzun Dalga Bandı ve kısa dalga radyo bantlarında da kullanılıyor.[2]

AM iletimleri, FM veya dijital sinyaller çok daha hassastır ve genellikle daha düşük ses doğruluğuna sahiptir. Bu nedenle, AM yayıncıları müzik yayınını esas olarak FM ve dijital istasyonlara bırakır. AM radyo teknolojisi, sonraki iletim sistemlerinden daha basittir.[3] Bir AM alıcısı, belirli bir frekansta radyo dalgalarının genlik değişimlerini tespit eder, ardından bir hoparlörü veya kulaklığı çalıştırmak için sinyal voltajındaki değişiklikleri yükseltir.

AM yayınları birkaç frekans bandında kullanılır. Bu bantların tahsisi, radyo yönetmeliklerine ve ulusal düzeyde, uluslararası anlaşmalara tabi olarak her ülkenin telekomünikasyon idaresi (örneğin, ABD'de FCC) tarafından yönetilir. Burada verilen frekans aralıkları, istasyonlara tahsis edilenlerdir.[4] Yan bantlar tarafından alınan bant genişliği nedeniyle, bant için ayrılan aralık genellikle her iki tarafta da yaklaşık 5 kHz daha geniştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  2. ^ http://www.progressive-concepts.com/blog/What-Is-the-Difference-Between-AM-and-FM-Radio_AE13.html 15 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]