ABD'deki eyalet ve bölgeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyalet ve bir federal bölgeden (Washington, D.C.) oluşan bir federal cumhuriyettir.[1]

Eyaletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri
Eyalet Kısaltma Başkent En büyük şehir[upper-alpha 1][2] Eyalet olma Nüfus
(2012)[3]
Yüzölçüm mi2 (km2)[upper-alpha 2][4] Kara alanı mi2 (km2)[upper-alpha 2][4] Su alanı mi2 (km2)[upper-alpha 2][4] House seat(s)
Şablon:Ülke veri Alabama AL Montgomery Birmingham Aralık 14, 1819 4,822,023 7004524200000000000Şablon:Convert/mi2 7004506450000000000Şablon:Convert/mi2 7003177500000000000Şablon:Convert/mi2 7
Şablon:Ülke veri Alaska AK Juneau Anchorage Ocak 3, 1959 731,449 7005665384000000000Şablon:Convert/mi2 7005570641000000000Şablon:Convert/mi2 7004947430000000000Şablon:Convert/mi2 1
Şablon:Ülke veri Arizona AZ Phoenix Phoenix Şubat 14, 1912 6,553,255 7005113990000000000Şablon:Convert/mi2 7005113594000000000Şablon:Convert/mi2 7002396000000000000Şablon:Convert/mi2 9
Şablon:Ülke veri Arkansas AR Little Rock Little Rock Haziran 15, 1836 2,949,131 7004531790000000000Şablon:Convert/mi2 7004520350000000000Şablon:Convert/mi2 7003114300000000000Şablon:Convert/mi2 4
Kaliforniya CA Sacramento Los Angeles Eylül 9, 1850 38,041,430 7005163695000000000Şablon:Convert/mi2 7005155779000000000Şablon:Convert/mi2 7003791600000000000Şablon:Convert/mi2 53
Şablon:Ülke veri Colorado CO Denver Denver Ağustos 1, 1876 5,187,582 7005104094000000000Şablon:Convert/mi2 7005103642000000000Şablon:Convert/mi2 7002452000000000000Şablon:Convert/mi2 7
Connecticut CT Hartford Bridgeport Ocak 9, 1788 3,590,347 7003554300000000000Şablon:Convert/mi2 7003484200000000000Şablon:Convert/mi2 7002701000000000000Şablon:Convert/mi2 5
Şablon:Ülke veri Delaware DE Dover Wilmington Aralık 7, 1787 917,092 7003248900000000000Şablon:Convert/mi2 7003194900000000000Şablon:Convert/mi2 7002540000000000000Şablon:Convert/mi2 1
Florida FL Tallahassee Jacksonville Mart 3, 1845 19,317,568 7004657580000000000Şablon:Convert/mi2 7004536250000000000Şablon:Convert/mi2 7004121330000000000Şablon:Convert/mi2 27
Şablon:Ülke veri Georgia (U.S. state) GA Atlanta Atlanta Ocak 2, 1788 9,919,945 7004594250000000000Şablon:Convert/mi2 7004575130000000000Şablon:Convert/mi2 7003191200000000000Şablon:Convert/mi2 14
Şablon:Ülke veri Hawaii HI Honolulu Honolulu Ağustos21, 1959 1,392,313 7004109320000000000Şablon:Convert/mi2 7003642300000000000Şablon:Convert/mi2 7003450900000000000Şablon:Convert/mi2 2
Şablon:Ülke veri Idaho ID Boise Boise Temmuz 3, 1890 1,595,728 7004835690000000000Şablon:Convert/mi2 7004826430000000000Şablon:Convert/mi2 7002926000000000000Şablon:Convert/mi2 2
Şablon:Ülke veri Illinois IL Springfield Chicago Aralık 3, 1818 12,875,255 7004579140000000000Şablon:Convert/mi2 7004555190000000000Şablon:Convert/mi2 7003239500000000000Şablon:Convert/mi2 18
Şablon:Ülke veri Indiana IN Indianapolis Indianapolis Aralık 11, 1816 6,537,334 7004364200000000000Şablon:Convert/mi2 7004358260000000000Şablon:Convert/mi2 7002593000000000000Şablon:Convert/mi2 9
Şablon:Ülke veri Iowa IA Des Moines Des Moines Aralık 28, 1846 3,078,186 7004562730000000000Şablon:Convert/mi2 7004558570000000000Şablon:Convert/mi2 7002416000000000000Şablon:Convert/mi2 4
Şablon:Ülke veri Kansas KS Topeka Wichita Ocak 29, 1861 2,885,905 7004822780000000000Şablon:Convert/mi2 7004817590000000000Şablon:Convert/mi2 7002520000000000000Şablon:Convert/mi2 4
Şablon:Ülke veri Kentucky[upper-alpha 3] KY Frankfort Louisville Haziran 1, 1792 4,380,415 7004404080000000000Şablon:Convert/mi2 7004394860000000000Şablon:Convert/mi2 7002921000000000000Şablon:Convert/mi2 6
Şablon:Ülke veri Louisiana LA Baton Rouge New Orleans Nisan 30, 1812 4,601,893 7004523780000000000Şablon:Convert/mi2 7004432040000000000Şablon:Convert/mi2 7003917400000000000Şablon:Convert/mi2 6
Şablon:Ülke veri Maine ME Augusta Portland Mart 15, 1820 1,329,192 7004353800000000000Şablon:Convert/mi2 7004308430000000000Şablon:Convert/mi2 7003453700000000000Şablon:Convert/mi2 2
Şablon:Ülke veri Maryland MD Annapolis Baltimore Nisan 28, 1788 5,884,563 7004124060000000000Şablon:Convert/mi2 7003970700000000000Şablon:Convert/mi2 7003269900000000000Şablon:Convert/mi2 8
Şablon:Ülke veri Massachusetts[upper-alpha 4] MA Boston Boston Şubat 6, 1788 6,646,144 7004105540000000000Şablon:Convert/mi2 7003780000000000000Şablon:Convert/mi2 7003275400000000000Şablon:Convert/mi2 9
Michigan MI Lansing Detroit Ocak 26, 1837 9,883,360 7004967140000000000Şablon:Convert/mi2 7004565390000000000Şablon:Convert/mi2 7004401750000000000Şablon:Convert/mi2 14
Şablon:Ülke veri Minnesota MN St. Paul Minneapolis Mayıs 11, 1858 5,379,139 7004869360000000000Şablon:Convert/mi2 7004796270000000000Şablon:Convert/mi2 7003730900000000000Şablon:Convert/mi2 8
Şablon:Ülke veri Mississippi MS Jackson Jackson Aralık 10, 1817 2,984,926 7004484320000000000Şablon:Convert/mi2 7004469230000000000Şablon:Convert/mi2 7003150900000000000Şablon:Convert/mi2 4
Missouri MO Jefferson City Kansas City Ağustos 10, 1821 6,021,988 7004697070000000000Şablon:Convert/mi2 7004687420000000000Şablon:Convert/mi2 7002965000000000000Şablon:Convert/mi2 8
Şablon:Ülke veri Montana MT Helena Billings Kasım 8, 1889 1,005,141 7005147040000000000Şablon:Convert/mi2 7005145546000000000Şablon:Convert/mi2 7003149400000000000Şablon:Convert/mi2 1
Şablon:Ülke veri Nebraska NE Lincoln Omaha Mart 1, 1867 1,855,525 7004773480000000000Şablon:Convert/mi2 7004768240000000000Şablon:Convert/mi2 7002524000000000000Şablon:Convert/mi2 3
Nevada NV Carson City Las Vegas Ekim 31, 1864 2,758,931 7005110572000000000Şablon:Convert/mi2 7005109781000000000Şablon:Convert/mi2 7002791000000000000Şablon:Convert/mi2 4
Şablon:Ülke veri New Hampshire NH Concord Manchester Haziran 21, 1788 1,320,718 7003934900000000000Şablon:Convert/mi2 7003895300000000000Şablon:Convert/mi2 7002397000000000000Şablon:Convert/mi2 2
New Jersey NJ Trenton Newark Aralık 18, 1787 8,864,590 7003872300000000000Şablon:Convert/mi2 7003735400000000000Şablon:Convert/mi2 7003136800000000000Şablon:Convert/mi2 12
Şablon:Ülke veri New Mexico NM Santa Fe Albuquerque Ocak 6, 1912 2,085,538 7005121590000000000Şablon:Convert/mi2 7005121298000000000Şablon:Convert/mi2 7002292000000000000Şablon:Convert/mi2 3
New York NY Albany New York Temmuz 26, 1788 19,570,261 7004545550000000000Şablon:Convert/mi2 7004471260000000000Şablon:Convert/mi2 7003742900000000000Şablon:Convert/mi2 27
Şablon:Ülke veri North Carolina NC Raleigh Charlotte Kasım 21, 1789 9,752,073 7004538190000000000Şablon:Convert/mi2 7004486180000000000Şablon:Convert/mi2 7003520100000000000Şablon:Convert/mi2 13
Şablon:Ülke veri North Dakota ND Bismarck Fargo Kasım 2, 1889 699,628 7004706980000000000Şablon:Convert/mi2 7004690010000000000Şablon:Convert/mi2 7003169800000000000Şablon:Convert/mi2 1
Şablon:Ülke veri Ohio OH Columbus Columbus Mart 1, 1803 11,544,225 7004448260000000000Şablon:Convert/mi2 7004408610000000000Şablon:Convert/mi2 7003396500000000000Şablon:Convert/mi2 16
Şablon:Ülke veri Oklahoma OK Oklahoma City Oklahoma City Kasım 16, 1907 3,814,820 7004698990000000000Şablon:Convert/mi2 7004685950000000000Şablon:Convert/mi2 7003130400000000000Şablon:Convert/mi2 5
Şablon:Ülke veri Oregon OR Salem Portland Şubat 14, 1859 3,899,353 7004983790000000000Şablon:Convert/mi2 7004959880000000000Şablon:Convert/mi2 7003239100000000000Şablon:Convert/mi2 5
Pennsylvania[upper-alpha 5] PA Harrisburg Philadelphia Aralık 12, 1787 12,763,536 7004460540000000000Şablon:Convert/mi2 7004447430000000000Şablon:Convert/mi2 7003131200000000000Şablon:Convert/mi2 18
Şablon:Ülke veri Rhode Island[upper-alpha 6] RI Providence Providence Mayıs 29, 1790 1,050,292 7003154500000000000Şablon:Convert/mi2 7003103400000000000Şablon:Convert/mi2 7002511000000000000Şablon:Convert/mi2 2
Şablon:Ülke veri South Carolina SC Columbia Columbia Mayıs 23, 1788 4,723,723 7004320200000000000Şablon:Convert/mi2 7004300610000000000Şablon:Convert/mi2 7003196000000000000Şablon:Convert/mi2 7
Şablon:Ülke veri South Dakota SD Pierre Sioux Falls Kasım 2, 1889 833,354 7004771160000000000Şablon:Convert/mi2 7004758110000000000Şablon:Convert/mi2 7003130500000000000Şablon:Convert/mi2 1
Tennessee TN Nashville Memphis Haziran 1, 1796 6,456,243 7004421440000000000Şablon:Convert/mi2 7004412350000000000Şablon:Convert/mi2 7002909000000000000Şablon:Convert/mi2 9
Teksas TX Austin Houston Aralık 29, 1845 26,059,203 7005268596000000000Şablon:Convert/mi2 7005261232000000000Şablon:Convert/mi2 7003736500000000000Şablon:Convert/mi2 36
Şablon:Ülke veri Utah UT Salt Lake City Salt Lake City Ocak 4, 1896 2,855,287 7004848970000000000Şablon:Convert/mi2 7004821700000000000Şablon:Convert/mi2 7003272700000000000Şablon:Convert/mi2 4
Şablon:Ülke veri Vermont VT Montpelier Burlington Mart 4, 1791 626,011 7003961600000000000Şablon:Convert/mi2 7003921700000000000Şablon:Convert/mi2 7002400000000000000Şablon:Convert/mi2 1
Şablon:Ülke veri Virginia[upper-alpha 7] VA Richmond Virginia Beach Haziran 25, 1788 8,185,867 7004427750000000000Şablon:Convert/mi2 7004394900000000000Şablon:Convert/mi2 7003328500000000000Şablon:Convert/mi2 11
Şablon:Ülke veri Washington WA Olympia Seattle Kasım 11, 1889 6,897,012 7004712980000000000Şablon:Convert/mi2 7004664560000000000Şablon:Convert/mi2 7003484200000000000Şablon:Convert/mi2 10
Şablon:Ülke veri West Virginia WV Charleston Charleston Haziran 20, 1863 1,855,413 7004242300000000000Şablon:Convert/mi2 7004240380000000000Şablon:Convert/mi2 7002192000000000000Şablon:Convert/mi2 3
Şablon:Ülke veri Wisconsin WI Madison Milwaukee Mayıs 29, 1848 5,726,398 7004654960000000000Şablon:Convert/mi2 7004541580000000000Şablon:Convert/mi2 7004113390000000000Şablon:Convert/mi2 8
Şablon:Ülke veri Wyoming WY Cheyenne Cheyenne Temmuz 10, 1890 576,412 7004978130000000000Şablon:Convert/mi2 7004970930000000000Şablon:Convert/mi2 7002720000000000000Şablon:Convert/mi2 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The largest city is the city in a state with the largest population in the city proper; metropolitan areas are not considered in this number.
  2. ^ a b c Area figures are rounded to the nearest whole number.
  3. ^ The state of Kentucky is known officially as the Commonwealth of Kentucky.
  4. ^ The state of Massachusetts is known officially as the Commonwealth of Massachusetts.
  5. ^ The state of Pennsylvania is known officially as the Commonwealth of Pennsylvania.
  6. ^ The state of Rhode Island is known officially as the State of Rhode Island and Providence Plantations.
  7. ^ The state of Virginia is known officially as the Commonwealth of Virginia.

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "United States". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. http://oxforddictionaries.com/definition/american_english/United-States?q=United+States+of+America. Erişim tarihi: Temmuz 10, 2013. 
  2. ^ "State and Local Government Finances and Employment" (pdf). United States Census Bureau. 2012. ss. 284. http://www.census.gov/compendia/statab/2012/tables/12s0448.pdf. Erişim tarihi: July 8, 2013. 
  3. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico" (XLS). United States Census Bureau. 2012. http://www.census.gov/popest/data/state/totals/2012/tables/NST-EST2012-01.xls. Erişim tarihi: July 8, 2013. 
  4. ^ a b c "2010 Census of Population and Housing" (pdf). United States Census Bureau. September 2012. ss. 41. http://www.census.gov/prod/cen2010/cph-2-1.pdf. Erişim tarihi: July 8, 2013.