Aştakşara Mantra

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aştakşara Mantra veya Narayana Mantra; Hinduizmdeki Vedik kökenli, evrensel mantralardan biri. Söylenişi Om Namo Nārāyanāya şeklindedir.

Narayana[değiştir | kaynağı değiştir]

Narayana Vedik Yüce Tanrısıdır ve Vedalarda, Bhagavata Purana, Itihasas ve diğer Puranalarda anılır.[1] "Narayanam Devam adevam isam- Rab Narayana, kendisinden öte bir başka Tanrı'nın olmadığı, tüm varlığın Yüce kontrolörü ve yüce Ruh'u) Hinduizmin Vaişnavizm kolunda Yüce Varlık olarak görülür.Narayana, Vedalar, Bhagavad Gita ve Puranalar gibi Hint dini metinlerinde Vişnu ve Hari olarak da adlandırılmakta ve Purushottama veya Yüce Purusha olarak kendisine ibadet edilmektedir.

Badami mağara tapınağında Narayana tasviri

“Nara” hecesi tüm insanoğullarına veya tüm varlıklara işaret eder, “Ayana” kelimesi “hedef/yön” anlamındadır. Varlıkların kendisinden çıkıp yine kendisine döndüğü en yüksek Varlık anlamındadır. Bir başka anlamı ise tüm yaşayan varlıkların özünde mevcut olandır.[2] Bu anlamıyla Vişnu'nin varlıklarla doğrudan ve içten bağlantısına atıf yapılmaktadır.

Mantranın Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu mantraya altı heceli oluşundan dolayı Aştakşara (Ashtakshara) mantra adı da verilir. Om Namo Narayanaya'nın anlamlarından biri herkişideki İlahi olanı tanımaktır. Om kelimesi kozmik kutsal hecedir. Namo "saygıyla eğilmek" "Narayana" yaşayan her varlıkta ikamet eden"dir. Bir diğer anlamı "Nara" insan "Anaya"da yön ve hedef olarak alındığında "İnsanın yöneldiği" anlamına gelir, bir üçüncü anlam olarak da "tüm insanların sığınağı"dır.[3]

Mantranın Öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kali Yuga döneminde mantranın genel kitleye açılmasını sağlayan açarya (Hint din bilgini) Sri Ramanujadır. Ramanuja'ya gelinceye kadar mantra sadece Guru'lardan inisiye olan çömeze özel aktarımla verilmekteydi. Öyküye göre gençlik yıllarında Vaişnava mezhebinde öğretmeni tarafından kendisinin kol kulağına sessizce söylenen ve hiç kimseye söylememesi tembihlenen "Om Namo Narayanaya" mantrasını tekrarlayan ve ruhsal aşamaları kateden Ramanuja, Srirangam tapınağının merdivenlerini hızla tırmanır ve köyünün sakinlerine yüksek sesle mantrayı duyurur. Tapınağın tepesinden kendisine seslenen bu genç insanı dinlemek için toplanan kalabalığa Ramanuja şöyle seslendi: "Tanrı'nın lütfu erişti bana. Bizi dünyadan özgürleştiren ses verildi . Bunu hepinizle paylaşmak istiyorum çünkü sizlerde dünyanın işleriyle başları derde giren erkek ve kız kardeşlerimi görüyorum. Sizlere söyleyeceğim mantrayı dinleyin ve her gün olabildiğince tekrar edin. Bu sizi dünyevi yaşamın dağdağasının üzerinde tutacaktır" Bunları işiten topluluk sevinçle doldu ancak öğrencisine kızan hocası "Şimdiye kadar hiç kimse senin bugün işlediğin gibi bir günah işlemedi. Tam kalbimin ortasına bir bıçak saplamış gibisin. Hissettiğim acı bu sorumsuz eylemin için seni lanetleyecek." Ramanuja hocasının ayaklarına kapanır ve "Üstat, cehennemin dibine atılacak olsam bile umursamıyorum. Özgürlüğün anahtarını tüm halka aktarmanın neşesi beni ebediyyen neşe içinde tutacak, nerede olduğumuzun ne önemi var. Bizler Narayana ile olduğumuz sürece bu yaşamdan sonra nereye gönderildiğimiz bir önemi yok." dedi. Bu yanıtla karşılaşan hocası şaşırır ve Ramanuja'yı omuzlarından tutup kucaklar ve der ki "Sen Bir tanesin. Basit, saf halk yığınlarını kurtardın. Sen lütfun çocuğusun. Senin lütuf yolun cahillerin acılarını inayetle hafifletsin ve onları Işığın krallığına yükseltsin." Ramanuja yaklaşık 100 yıllık ömrü boyunca kitlelere Narayana mantrayı sunmuştur.[4]

Mantranın Uygulanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Om Namo Narayanaya Mantra Sadhana'nın uygulanışı:

1. Çarşamba günü Brahma Muhurta saatinde mantraya başlayın.

2. Yüzünüzü doğuya dönüp Kush Aasan'dan (orijini hindukuş dağları olan bir bitki) imal edilen bir yaygı üzerine oturun ve önünüze Narayan veya Vishnu Yantra (Tanrısal alemi sembolize eden geometrik çizimler) yerleştirin.

3. Guru, Ganeşa, Lakşmi ve Şiva'ya tapının ve daha sonra Yantra'ya Shodashpchar Puja yapın. Bu, Yantra'daki Vişnu'yu uyandıracaktır, bu prosedüre Yantroddhara denir.

4. Daha sonra Mala'nızı (tespih) bir kez mantranın zikriyle döndürün. Bu, mantrayı aktifleştirecektir. Buna Mantroddhar denir.

5. Daha sonra ihtiyaç durumunuza göre Sankalp (Tanrı'ya niyetinizi dile getirmek ve birşeyi yapmaya taahhüt etmek) yapın.[5]

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mantranın sürekli zikredilmesinin sevgi, güç, bolluk/ bereket, bilgelik ve tam bir ruhsal özgürlük doğurduğu kabul edilir. Sürekli tekrarıyla cehalet ve egoizm gibi ruhsal yoldaki engelleri çözme kapasitesine sahip olduğu da belirtilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bhagavata Purana (12.12.56)
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  4. ^ Dr.K.Parvathi Kumar, Om Namo Narayanaya, Danishta Foundation, 2014, s. 52-54
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]