Aşk Kilitleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nijni Novgorod Sormovskiy Park'ta köprü üzerinde yer alan aşk kilitleri.

Aşk Kilidi, çiftlerin aşklarını ve birlikteliklerini sembolize etmek için bir köprüye, kapıya, anıta veya benzeri halka açık alanlara kilitledikleri bir asma kilittir. Genellikle çiflerin isimleri, baş harfleri veya tarihler asma kilitlerin üzerine yazılır ve aşklarının ölümsüzlüğünü simgelemek için anahtarı genellikle yakındaki bir nehre atılır.[1] Köprüye asma kilit bağlama geleneği iletişim kanallarının çoğalmasıyla gitgide yaygınlaşmaya ve dünyanın birçok yerinde görülmeye başlanmıştır.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birtakım genç tarafından sökülmeye uğraşılan aşk kilitleri.

Aşk kilitlerinin tarihi 100 yıl öncesine gitmektedir, I. Dünya Savaşı sırasında birbirine aşık Nada adında bir öğretmen ile Relja adındaki bir subay Vrnjačka Banja'daki Most Ljubavi Köprüsü (Aşk Köprüsü) üzerinde buluşuyorlardı ancak bu ilişki başarısızlıkla sonuçlandı ve Relja savaş sırasında başka bir kadına aşık oldu, bu talihsizlik üzerine Nada hayatını kaybetti. Vrnjačka Banjalı genç kadınlar bu hazin hikâyeden sonra çiftin buluştukları Most Ljubavi Köprüsü'ne Nada'nın başına gelenlerin kendilerine de olmaması için kilit bağlamaya başladılar.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Enulescu, Dana (1 Mart 2007). "Rome mayor in 'love padlock' row". BBC. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  2. ^ Rubin, Alissa (27 Nisan 2014). "On Bridges in Paris, Clanking With Love". New York Times. 26 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2014. 
  3. ^ "Most ljubavi". Vrnjackabanja.biz (Sırpça). 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2010.