İçeriğe atla

Aşağı Lotharinya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağı Lotharinya / Kuzey Lotharinya
Aşağı Lotharinya Dükalığı
959-1190
Pembe: Aşağı (Kuzey) Lotharinya, 977 Orange: Friesland
Pembe: Aşağı (Kuzey) Lotharinya, 977 Orange: Friesland
TürDoğu Frank Krallığı parçası (962'ye kadar)
Kutsal Roma İmparatorluğu parçası
BaşkentBrüksel
Yaygın dil(ler)
Resmî din
Hristiyanlık
HükûmetFeodal Dukalık
Dük 
• 959–964
I. Godfrey (ilk)
• 1142–1190
III. Godfrey (son)
Tarihî dönemOrta Çağ
• Kuruluşu
959
• Dağılışı
1190
Öncüller
Ardıllar
Lotharinya
Liège Prensliği-Piskoposluğu
Köln Elektörlüğü
Cambrai Piskoposluğu
Cleves Dükalığı
Limburg Dükalığı
Namur Kontluğu
Brabant Landgraviate
Hollanda Kontluğu
Utrecht Prensliği-Piskoposluğu
Louvain Kontları
Guelders Dükalığı
Jülich Dükalığı
Berg Dükalığı
Loon Dükalığı
Horne Dükalığı
Frisian freedom

Aşağı Lotharinya Dükalığı,[1] Kuzey Lotharinya,[2][3] Aşağı Lorraine veya Kuzey Lorraine olarak da bilinir (ve ayrıca başlıklarda Lothier veya Lottier[4] olarak da anılır), 959'da kurulan ortaçağ Alman Krallığı'nın bir kök dükalığı ve modern Belçika'nın neredeyse tamamını, Lüksemburg'u, Alman Renanya eyaletinin kuzey kısmını ve Fransa'nın Nord-Pas-de-Calais bölgesinin doğu kısımlarını kapsmaktaydı. Ayrıca günümüz Hollanda'sının neredeyse tamamını kapsıyordu (Frizya bölgesi gevşek bir şekilde dükalık ile ilişkilendirilmişti ancak dükün bu bölge üzerinde fiili bir kontrolü yoktu).

855 yılında kurulan Lotharinya'nın eski Orta Frank krallığından Kral II. Lothar tarafından oluşturulmuştur. Lotharinya, dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru büyük ölçüde bölünmüş durumdaydı, 880 yılındaki Ribemont Antlaşması ile Genç Louis döneminde yeniden birleştirildi ve 911 yılında Doğu Frank kralı Çocuk Louis'in ölümünün ardından Kral III. Charles döneminde Batı Frank bölgesine katılmıştır. Daha sonra kendi başına bir dükalık olmuş ve yaklaşık 925 yılında Dük Gilbert, Alman Kralı I. Heinrich'a bağlılığını ilan etmiş; ancak Fransa Kralı Rodolphe bu hareketi geri almakta çaresiz kalmıştır. O tarihten itibaren Lotharinya (veya Lorraine) bir Alman kök dükalığı olarak kalmış, Fransa ile olan sınır Orta Çağ boyunca değişmemiştir.

959 yılında Kral Heinrich'in oğlu Dük Büyük Bruno, Lotharinya'yı Aşağı ve Yukarı Lorraine (veya Aşağı ve Yukarı Lotharinya) olmak üzere iki dükalığa bölmüş ve Mons (Hainaut) Kontu I. Godfrey'e Aşağı Lorraine dükü unvanını vermiştir. Godfrey'in toprakları kuzeyde (Ren nehri sisteminin aşağısında), Yukarı Lorraine ise güneyde (nehir sisteminin yukarısında) yer alıyordu. Her iki dükalık da Bruno'nun ağabeyi İmparator I. Otto tarafından 962 yılında kurulan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun batı kısmını oluşturuyordu.

Her iki Lotharinya dükalığı bundan sonra çok farklı yollar izlemiştir: Godfrey'in oğlu Dük Richar'ın ölümü üzerine, Aşağı Lotharinya doğrudan imparator tarafından yönetildi; ta ki 977'de II. Otto, Fransa Kralı Lothaire'in sürgündeki küçük kardeşi Charles'a yurluk verene kadar. Aşağı ve Yukarı Lorraine, 1033-1044 yılları arasında I. Gothelo döneminde bir kez daha kısa bir süreliğine birleştirildi. Bundan sonra Aşağı Dükalık hızla dışlandı,[kaynak belirtilmeli] Yukarı Lorraine ise zamanla sadece Lorraine Dükalığı olarak bilinmeye başlanmıştır.

Sonraki on yıllarda Aşağı Lotharinya Dükalığı'nın önemi azaldı ve ayrıca İmparatorlar IV. Heinrich ile V. Heinrich arasındaki çatışmadan etkilendi: 1100 yılında IV. Heinrich, Limburg Kontu Heinrich'e tereke olarak verdi; V. Heinrich, babasının tahttan çekilmesini sağladıktan sonra Kont Godfrey of Louvain'i derhal görevden aldı ve yerine Kont I. Godfrey'i getirdi. Dük Godfrey III'ün 1190'da ölmesi üzerine oğlu Brabant Dükü I. Heinrich, Schwäbisch Hall Diyeti'nde İmparator VI. Heinrich'in emriyle dük unvanını miras aldı. Böylece Aşağı Lotharinya Dükalığı nihayet toprak otoritesini kaybetti, Brabant düklerinin elinde kalan İmparatorluk yurtluğu ise daha sonra Lothier Dükalığı (veya Lothryk) olarak adlandırılmıştır.

Halef devletler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dükalığın toprak hakimiyetinin kırılmasından sonra, birçok derebeylik onun bölgesinde emperyal hakimiyete girmiştir. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

  • Köln Başpiskoposluğu
  • Liège Prensliği-Piskoposluğu
  • Utrecht Piskoposluğu
  • Cambrai Piskoposluğu
  • Limburg Dükalığı
  • Guelders Kontluğu (Teisterbant bölgesini de içerir)
  • Ename Margravate'i, daha sonra İmparatorluk Flandre veya Aalst Kontluğu olarak adlandırıldı
  • Jülich Kontluğu
  • Namur Kontluğu
  • Cleves Kontluğu
  • Valenciennes Margravate'i ve Bergen Kontluğu da dahil olmak üzere Hainaut Kontluğu
  • Hollanda Kontluğu
  • Berg Kontluğu
  • Loon İlçesi
  • Horne İlçesi

Aşağıdaki halef devletler Aşağı Lotharinya (Lothier) düklerinin otoritesi altında kalmıştır:

  1. ^ Baedeker, Jarrold; Court, Alec (1992). Netherlands (İngilizce). Pearson Education Canada. ISBN 978-0-13-063611-9. 
  2. ^ The Numismatic Chronicle (İngilizce). Royal Numismatic Society. 2006. 
  3. ^ Bachrach, David S. (2014). Warfare in Tenth-Century Germany (İngilizce). Boydell & Brewer Ltd. ISBN 978-1-84383-927-9. 
  4. ^ "Treaty of Joinville". (Fransızca) In Davenport, Frances G. European Treaties Bearing on the History of the United States and Its Dependencies. The Lawbook Exchange, Ltd., 2004.