Açık vekil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Açık proxy, herhangi bir İnternet kullanıcısı tarafından erişilebilen bir proxy sunucusudur. Genel olarak, bir proxy sunucusu yalnızca bir ağ grubundaki (yani kapalı bir proxy) kullanıcıların, grup tarafından kullanılan bant genişliğini azaltmak ve denetlemek için DNS veya web sayfaları gibi Internet hizmetlerini önbelleğe almasına ve iletmesine izin verir. Bununla birlikte, açık bir proxy ile, İnternet'teki herhangi bir kullanıcı bu yönlendirme hizmetini kullanabilir.

Diagram of proxy server connected to the Internet.
İnternette herhangi bir yerden ve herhangi bir yere açık giden proxy yönlendirme istekleri.

Avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Anonim bir açık proxy, sunucu istekleri proxy sunucusundan geliyor gibi göründüğü için kullanıcıların IP adreslerini web sunucularından gizlemelerine yardımcı olabileceğinden, çevrimiçi anonimlik ve gizlilik isteyenler için yararlıdır. Kimliklerini ortaya çıkarmayı zorlaştırır ve böylece web'e göz atarken veya diğer internet hizmetlerini kullanırken algılanan güvenliklerinin korunmasına yardımcı olur. Web sitesi operatörleri tarayıcının gerçek IP adresini belirlemek için istemci tarafı komut dosyaları kullanabildiğinden ve açık proxy tüm bağlantıların kayıtlarını tutuyor olabileceğinden, gerçek anonimlik ve kapsamlı internet güvenliği bu önlemle tek başına elde edilemeyebilir.

Çoğu kamuya açık VPN açık proxy'ler aracılığıyla çalışır.

Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir bilgisayarın, bilgisayarın sahibi bilmeden açık bir proxy sunucusu olarak çalışması mümkündür. Bu, bilgisayarda çalışan proxy yazılımının yanlış yapılandırılmasından veya bu amaçla tasarlanmış kötü amaçlı yazılımların (virüsler, truva atları veya solucanlar) bulaşmasından kaynaklanabilir.[1] Kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanıyorsa, virüslü bilgisayar bir zombi bilgisayar olarak adlandırılır.

Açık bir proxy'den erişimi test etme[değiştir | kaynağı değiştir]

Açık proxyler genellikle istismarla ilişkili olduğundan, bunları tespit etmek ve onlara hizmet vermeyi reddetmek için bir dizi yöntem geliştirilmiştir. Sıkı kullanım ilkelerine sahip IRC ağları, istemci sistemlerini bilinen açık proxy sunucu türleri için otomatik olarak test eder.[2] Aynı şekilde, bir posta sunucusu, otomatik olarak gönderilen postaların açık proxyler tarafından gönderilip göndermediğini algılamak için proxycheck gibi yazılımlarla konfigüre edilebilir.[3]

IRC ve elektronik posta operatör grupları; AHBL, CBL, NJABL (2013'e kadar) ve SORBS (2002'den beri) gibi bilinen açık proxy'lerin IP adreslerinin listelerini yayınlayan DNSBL'ler çalıştırır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Accidental spamming, zombies and spoofing". Australian Communications and Media Authority. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2015. 
  2. ^ "Blitzed Open Proxy Monitor". Blitzed.org. 21 Ağustos 2011. 15 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2014. 
  3. ^ "proxycheck: Open Proxy checker". Corpit.ru. 5 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]