Zincirbozan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.41, 15 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24658334 numaralı sürüm (Düzenleme, değiştirildi: askeri darbe → askerî darbe, Askeri darbe → Askerî darbe)

Zincirbozan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde sahil kesiminde bulunan ve daha çok 12 Eylül Darbesi sonrasında Millî Güvenlik Konseyi kararları neticesinde dönemin siyasetçilerinin zorunlu ikamete tabi tutulduğu yer olarak bilinen askeri tesis.

12 Eylül 1980 askerî darbesi sonrası dönemin siyasetçileri Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, Süleyman Demirel ve eşi Nazmiye Demirel bir süre burada tutulmuştur. Tesis, 2011'de kapatılmıştır.[1]

Darbe sonrası süreç

Askerî darbe sonrasında Millî Güvenlik Konseyi tarafından bazı üst düzey siyasetçilerin yeni partilere katılmasına izin verilmedi. Yeni bir parti olan Büyük Türkiye Partisi kapatıldı ve siyaset yapmama kuralına uymadığı düşünülen siyasetçiler Zincirbozan'da zorunlu ikamete tabi tutuldu. Bu siyasetçilerin bazıları eski Adalet Partisi (AP) , bazıları da eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesiydi.

Siyaset yapmama kuralına uymadığı gerekçesiyle zorunlu ikamete tabi tutulan kişiler şunlardır: Adalet Partisi üyeleri; Süleyman Demirel (eski başbakan), İhsan Sabri Çağlayangil (üst meclis eski konuşmacısı), Hüsamettin Cindoruk, Nahit Menteşe, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Sadettin Bilgiç, Yiğit Köker ve Mehmet Gölhan. Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri; Sırrı Atalay (eski meclis başkanı), Deniz Baykal, Süleyman Genç, Metin Tüzün, Celal Doğan, Ferhat Altıntaş ve Yüksel Çakmur.

Sonrası

Bu tesiste kalan kişilerin bazıları daha sonra aktif siyasete yeniden devam etti. Süleyman Demirel, 1987'de Doğru Yol Partisi'nin başkanı, 1991'de aynı partiden başbakan oldu. Daha sonra 1993'te Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi. Deniz Baykal, 1992'de Cumhuriyet Halk Partisi başkanı, 1995'te başbakan yardımcısı oldu. Hüsamettin Cindoruk 1985'te Doğruyol Partisi başkanı ve 1991'de TBMM başkanı oldu. Bülent Ecevit, 1987'de Demokratik Sol Parti'nin başkanı oldu, 1999'da başbakan oldu.

Film

2007 yılında Zincirbozan isminde film yayınlandı. Film adını 12 Eylül askerî darbesini ve sonrasında yaşanan süreçte bazı siyasetçilerin Zincirbozan'da zorunlu ikamete tutulmasını konu almaktadır. Senaryosu Avni Özgürel'e ait olan, yönetmenliği Atıl İnaç'ın üstlendiği filmin başlıca oyuncuları Bülent Emin Yarar, Suavi Eren ve Haldun Boysan'dır.

Kaynakça

  1. ^ DHA, Burak Gezen-Orhan Aktuğ (17 Kasım 2011). "Zincirbozan Zinciri". www.hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020.