Yenice Ormanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.44, 11 Ekim 2020 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23723626 numaralı sürüm (Arşiv bağlantısı eklendi)
Yenice Ormanlarından bir görünüm.
Yenice, Subatan Yaylası

Yenice Ormanları, Karabük ili, Yenice ilçesi sınırlarında yer alan ormandır. İsmini de ilçeden almaktadır. Biyolojik çeşitlilik ve barındırdığı yaban hayat ile Dünya'nın sayılı ormanları arasında ye alan Yenice Ormanları, 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Acil Olarak Korunması Gereken 100 Sıcak Noktadan birisi olarak belirlendi.[1] Türkiye'nin en büyük blok ormanıdır.[2] İçinde hiçbir yerleşim yeri olmayıp kesintisiz orman alanına sahip bölgeye orman denizi denilmektedir. Yenice ormanlarında anıt ağaçların bulunduğu arboretum "Açık Hava Orman Müzesi" alanı da bulunmaktadır.[3]

Coğrafya

Kısmen Batı Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Karadeniz ikliminden karasal iklime geçiş tipi iklim etkili olmaktadır. Yazları serin, kışları soğuk ve yağışlıdır. Genellikle yağışlı, sisli ve olan bölgede Yenice Irmağı mikro klima etkisi yaratmaktadır. Biyolojik çeşitlilik bakımından zengin olan bölgede bulunan bazı türlere, kayın, gürgen, dişbudak ıstranca meşesi, türk fındığı, porsuk, kafkas ıhlamuru, karaağaç örnek verilebilir.

Ayrıca Yenice ırmağı vadisi boyunca bulunan mikro klima etkisi, vadi çevresinde ladin, sandal, erguvan, menengiç gibi türlerinin yetişmesini de imkan sağlamıştır.[4]

Bölge çok miktarda hayvan türüne yaşam alanı sunar. Bunlardan bazıları yaban domuzu, tavşan, tilki, ayı, karaca, vaşak, yaban kedisi ve çeşitli kuş türleridir.

Ulaşım

Karabük merkeze 30 km, uzaklıktadır. Karayolu, demiryolu ve havayolu (sadece helikopter) ile ulaşmak mümkündür.

Kaynakça

  1. ^ "Yesilin Baskenti Yenice". Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  2. ^ "Ihlamur ağaçları ve derelerin buluştuğu yer: Yenice". www.trthaber.com. 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  3. ^ "Türkiye'nin En Büyük Blok Ormanlarını Barından Yenice'de Sonbahar Güzelliği". Milliyet. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  4. ^ "Coğrafya". karabuk.ktb.gov.tr. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020.