Yeni Zelanda'nın Subantarktik Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.52, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24339999 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Yeni Zelanda'nın Subantarktik Adaları
UNESCO Dünya Mirası
Adaların konumu
Konum Yeni Zelanda
KriterDoğal: ix, x
Referans877
Tescil1998 (22. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Yeni Zelanda Subantarktik Adaları, Yeni Zelanda'nın dışındaki adaların en güneydeki beş grubunu oluşturmaktadır. Bunlar topluca UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.[1] Adaların çoğu, 60-85 milyon yıl önce Avustralya ve 130 ila 85 milyon yıl önce Antarktika'dan ayrılan ve Yeni Zelanda'nın güneydoğu kenarında yer alan batık Zelandiya kıtasının yakınlarında yer almaktadır.

1995'e kadar bilimsel araştırma ekibi Campbell Adası'ndaki meteoroloji istasyonunda kalıcı olarak konuşlandırılmıştı. O zamandan beri, adalar araştırmacılar ve turistler tarafından periyodik olarak ziyaret edilmelerine rağmen ıssız durumdadır. Adalar şunlardır:

  • Antipodes Adaları: ana ada artı Bollons Adası, Windward Adaları, Orde Lees Adası, Leeward Adası ve Güney Adacığı, artı küçük kayalıklar
  • Auckland Adaları: Auckland Adası, Adams Adası, Disappointment Adası, Enderby Adası, Ewing Adasıve Rose Adasıartı küçük kayalıklar
  • Bounty Adaları: iki küçük adacık grubu, Batı Grubu ve Doğu Grubu, ayrıca küçük kayalıklar
  • Campbell Adası grubu: Campbell Adası, ana ada artı birkaç küçük kayalıklar ve Campbell Adası'nı çevreleyen küçük adacıklar, Yeni Zelanda'nın en güneydeki noktası Jacquemart Adası da dahil olmak üzere
  • Snares Adaları / Tini Heke: Northeast Adası, High Adası, Broughton Adası, Alert Stack, Tahi, Rua, Toru, Wha ve Rima, artı küçük kayalıklar

Yeni Zelanda, Antarktika Antlaşması uyarınca, Antarktika'daki ana karaya yakın çeşitli adalarda uyulması gereken, toprak iddialarına sahiptir:

  • Ross Adası ve Ross Takımadaları'nın geri kalanı
  • Balleny Adaları: Genç ada, Buckle Adası ve Sturge Adası, artı birkaç küçük adacık
  • Roosevelt Adası
  • Scott Adası ve Haggits Sütunu

2014 yılında rezervlerin korunması güçlendirilerek, ülkenin en büyük doğal koruma alanı haline geldi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "New Zealand Sub-Antarctic Islands - UNESCO World Heritage Centre". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  2. ^ "New Subantarctic marine reserves established". Television New Zealand. 2 Mart 2014. 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017.