Yakıt enjeksiyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.38, 18 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24684302 numaralı sürüm (→‎Benzin enjektörü: Kısaltma ve noktalama düzeltmeleri)

Yakıt enjeksiyonu, içten yanmalı motorlarda yakıtın silindire ulaşması sistemine verilen ad. Modern uygulamalarda yakıt enjeksiyonu motor yönetim sisteminin birçok görevinden biridir.

Benzinli motorlarda karbüratör, yakıt enjeksiyonu sisteminin geliştirilmesinden önce kullanılan en önemli bileşenlerden biriydi. Modern içten yanmalı motorlarda ise bu sistem kullanılmamaktadır.

Karbüratör ve yakıt enjeksiyon sistemlerinin temel farkı, enjeksiyonun yakıtı güç kullanarak küçük bir delikten pompalamak ve hava içinde atomize olmasını sağlaması, karbüratörün ise motorun emme zamanının oluşturduğu vakumu doldurmak için hareket eden havaya yakıt püskürtmesidir.

Yakıt enjektörü sadece bir delik (nozül) ve valften oluşur. Yakıtın püskürtülmesi için gereken güç, enjektörden önceki bir yakıt pompası veya basınçlı kap tarafından sağlanır.

Benzin enjektörü

Elektronik enjektörler mekanik enjektörlerin aksine sürekli açılıp kapanarak çalışır. Enjektör açıldığında benzin basıncı ile benzin ince delik veya deliklerden emme manifoldundan geçen havanın üzerine püskürtülür. Böylece küçük partiküller halindeki yakıt yanma odasına doğru harekete geçer. Enjektörün püskürttüğü benzin miktarı benzin basıncı, meme büyüklüğü ve duty cycle (enjektörün açık kalma süresi) ile doğru orantılıdır. Ayrıca temiz olmayan meme püskürtülen benzin miktarını olumsuz etkileyebilir. Kirlenme, delinme vs. sonuçlarda motordan büyük miktarda performans kayıpları gözlenir. Ayrıca karbüratörde delik varsa araba motoru sıcakken çalışmayabilir.