Tiyatro Akla Kara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.02, 8 Aralık 2020 tarihinde Abecesel (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24370731 numaralı sürüm (Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik)

Tiyatro Akla Kara 2011 yılında Savaş Özdural ve Kerem Kobanbay’ın öncülüğünde, Haldun Dormen'in Süpervizörlüğünde kuruldu.

Kurucular, Savaş Özdural ve Kerem Kobanbay'ın yolları ortaokuldayken bir yaz kampında çakıştı. Bu yaz kampının ardından ertesi yıl evlerinden epeyce uzaktaki bir lisenin bahçesinde birbirlerini tekrar görmeleri onlarda oldukça şaşkınlık yarattı. Sınıf dağıtımında ayrı sınıflara düşselerde on dakika sonra değişen öğrenciler sayesinde yine aynı sınıfta hatta aynı sıradaydılar. İşte 27 yıldır süren dostluğun temelleri o sıralarda atıldı. Lisede okul tiyatrosunu kuran ve başrolleri oynayan ikili mezun olduklarında hiç tereddütsüz konservatuvar sınavlarına girdi. Pek çok okulun sınavına giren Savaş Özdural ve Kerem Kobanbay’ı kader ayırmak istememiş olacakki ikisi de 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarının tiyatro bölümünü kazandı. Okul yıllarından itibaren seslendirme yapan bu iki dost yıllar boyunca birbirinden hiç kopmadı ve 2000 yılında kendi şirketlerini açmaya karar verdiler.

Mezun oldukları yıldan beri televizyon için dizi,yarışma ve program senaryoları yazıyorlardı. İşte bu özgün Talk show projelerinden birinin adıydı Ak’la Kara; bu nedenle şirketlerini kurarken isim bulmakta hiç zorlanmadılar.Aslında onların hayallerinin iki yanıydı bu isim.

Kurduklari şirketin ilk durağı Bagdat caddesi üzerindeki bir bahce katıydı 2 oda 1 salondan ibaret bu ofisin odalari o kadar küçüktü ki ikili kendi masalarını salona kurmak zorunda kaldı.Zaten onların dışında da şirkette maaşını bile zar zor ödeyebildikleri bir de sekreter vardı. Buradaki tek problem ofisin girişinin salona açılıyor olmasıydı gelenler aslında öncelikle bilmeden ikilinin odasından geçerek sekreterin olduğu odaya gidiyor, sonra ilk girdikleri yere geri dönerek Savaş ve Kerem’le görüşüyorlardı.

Umutsuzluğa hiç kapılmadan tutunmaya çalışan ikilinin zaman içinde şansları döndü .Önce dublaj yapmaları için bir kanaldan teklif geldi bunu diğer kanallar ve şirketler izledi. Bir stüdyoluk kiralık mekanlardan Suadiye’deki 3 stüdyoluk binalarına ve en sonunda da 8 stüdyoluk Acıbadem’ deki şimdiki mekanlarına geçtiler. Yıllar yılları kovaladı hiç kaybetmedikleri umutlarına çok çalışmayı, sıkıntılar çekip pes etmemeyi eklediler. Her ne yaşanırsa yaşansın vazgeçmeden ve kopmadan ilerlediler. Müşteriler, sanatçılar, çevirmenler, çalışanlar çoğaldı Ak’la Kara ailesi yavaş ama emin adımlarla büyüdü,küçük bir kartopuyken büyük bir çığa dönüştü. Bugün Acıbadem'deki müstakil binasında 8 dublaj, 3 mix stüdyosu altyazı ve montaj süitleriyle, 50'ye yakın maaşlı çalışanı, 20'yi geçen çevirmen kadrosu ve her gün dublaja gelen 80’ni aşkın seçkin sanatçısıyla, Türkiye ve Dünya'nın 40'a yakın prestijli kanal ve firmalarına dublaj hizmeti verir hale geldi.

Dublajda her şey yolunda giderken ikiliyi bir şeyler rahatsız etmeye başladı,seslendirme iyiydi hoştu ama ya tiyatro ? Birkaç amatör grup ve bir profesyonel çocuk oyunu dışında asıl mesleklerini çok ihmal ettiklerini ve özlediklerini fark ettiler ve bir sabah ‘’Hadi tiyatro kuralım’’ dediler.Kadro zaten hazırdı, yıllar boyunca aynı yolda yürüdükleri pek çok oyuncu arkadaşları vardı,oynamak istedikleri oyunları da bulmuşlardı geriye önemli ama onlarca küçük bir sorun kalıyordu... Salonları yoktu! 1Mart sabahı odalarında oturup hangi salonlarda oynasak diye tartışırken ‘’bari boş bir depo bulalım,içini tadil ettirip tiyatro salonu yaparız’’ fikrinde anlaştılar.Sıra İnternette dolaşıp boş depo aramaya gelmişti,Savaş Özdural’ın sadece laf olsun diye arama motoruna ‘’kiralık tiyatro salonu’’ yazmasıyla karşılarına çıkan ilan şu anda tadilatını bitirip provalara başlayacakları ‘’Broadway sinemaları’nın’’ ilanıydı. 5 Mart günü imzalanan sözleşmeyle salonun anahtarlarını almışlardı.

Sahne_yeniUzun yıllardır ailede olan 80’ni aşkın tiyatro,dizi ve sinema oyuncusu dostlarını arkalarına alarak her duyanın ‘Çılgınlık’ dediği bu büyülü işe soyundular.

Bu yolda devir aldıkları Kadıköy Bahariye Caddesi'ndeki eski Broadway sinemalarını bir tiyatro merkezi yapmak için kolları sıvadılar. 4 ay süren yoğun tadilat sonunda sanat hayatına yeniden gözünü açan salon, 156 koltuğu, tamamen yenilenmiş sahne,ışık ve efekt sistemleriyle Bahariye'nin tam ortasında perdelerini 11 ekim 2011 de açtı.

Bir hafta içinde 3 büyük 1 çocuk oyunu oynayan Tiyatro Ak’la Kara, bütün oyunların oyuncu,yönetmen ve teknik kadrosunu birbirinden ayrı tutacak kadar geniş bir sanatçı ailesine sahiptir.

Kurucular

Oyunları

2012- 2013 Sezonu

2011- 2012 Sezonu

Dış baglantılar