Tütsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.42, 1 Ocak 2021 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24525461 numaralı sürüm (Arşiv bağlantısı eklendi)
Şanghay Yeşim Buda Tapınağı'nda ibadet sırasında tütsü yakan bir kadın

Eski Türkçe tütsüg "duman çıkaran nesne" sözcüğünden evrilmiştir. [1]

Tütsü, yanarken kokulu dumanı bertaraf eden aromatik biyotik bir malzemedir. Terim, ürettiği aroma yerine malzemenin kendisini ifade eder. Tütsü astetik nedenlerle, terapide, meditasyonda ve törende kullanılır. Ayrıca basit bir deodorant veya böcek savar olarak da kullanılabilir.

Tütsü aromatik bitki materyallerinden oluşur ve sıklıkla uçucu yağlarla birleştirilir. Tütsü tarafından alınan formlar, temel kültür ile farklılık gösterir ve teknolojideki ilerlemeler ve yanan nedenlerin artan çeşitliliği ile değişmiştir. Tütsü genellikle iki ana türe ayrılır: "dolaylı yanma" ve "doğrudan yanma". Dolaylı yanma tütsü (veya "yanmayan tütsü") kendi başına yanma yeteneğine sahip değildir ve ayrı bir ısı kaynağı gerektirir. Doğrudan yanan tütsü (veya "yanıcı tütsü") direkt olarak bir alevle yanar ve daha sonra parıltılı bir kor bırakarak parlar. Doğrudan yanan tütsü, bir bambu çubuk etrafında oluşan veya koni şeklinde ekstrüzyon yapılan bir macundur.

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Incense ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

  1. ^ "tütsü". Nişanyan Sözlük. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2020.