Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.58, 3 Aralık 2020 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24207608 numaralı sürüm (düzeltme)
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
EPDK
Dosya:EPDK logosu.jpg
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi3 Mart 2001 (23 yıl önce) (2001-03-03)[1]
AdresMustafa Kemal Mahallesi, 2078. Sokak No:4 06510 Çankaya / Ankara
Yıllık bütçe₺2,200,000,000 (2020)[2]
Yönetici(ler)
  • Mustafa Yılmaz, Başkan
Web sitesiT.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Genel Ağ Sayfası

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı Yasa ile 2001 yılında kurulmuştur. Daha sonra çeşitli kanunlarla doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarının da düzenlenmesi görevi verilmiştir. 1 Ocak 2005'ten itibaren belli bir aralıkla serbest bırakılan akaryakıt fiyatları dışında, bu alandaki her türlü düzenleme ve faaliyetleri kontrol etme yetkisi bulunmaktadır.

Kuruluşu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) ayrı bir kuruluş kanunu olmayıp 20 Şubat 2001 tarihinde kabul edilen 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca kurulmuştur. EPDK, bağımsız nitelikte bir üst kuruldur. Bir kamu kurumu olmasına karşın Hükümetin vesayeti altında değildir. Böyle bir yapı kurulmak suretiyle enerji piyasalarının tarafsız bir otorite tarafından ekonomik kurallar dikkate alınarak yönetilmesi hedeflenmektedir. Kurumun merkezi Ankara'da Eskişehir Yolu üzerinde kendine ait binadadır. Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'dır. Kurumun, dağıtım bölgelerinde müşteri ilişkilerini sağlamak üzere İstanbul'da bir irtibat bürosu kurulmuştur.

Şebeke endüstrileri olarak da adlandırılan enerji endüstrilerinde işleyen bir piyasa ekonomisinin tesis edilmesi kendine has güçlükler göstermektedir. Bu yüzden EPDK tamamiyle uzmanlık gerektiren bir görevi yerine getirir. EPDK başlangıçta elektrik piyasasını düzenlemek amacıyla kurulmuş, ancak yapılan mevzuat değişiklikleri ile doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarının düzenlenmesi de kurumun görevleri arasına dahil edilmiştir.[3]

Kurul üyeleri

  • Mustafa YILMAZ (Başkan)
  • Zekeriya GÖKŞENLİ (2. Başkan)
  • Ahmet Çağrı ÇİÇEK (Üye)
  • İbrahim TAN (Üye)
  • Muhammed Mustafa İZGEÇ (Üye)
  • Mehmet Uğur DİLİPAK (Üye)
  • Erdoğan TOZAN (Üye)

Kaynakça

Dış bağlantılar