Silikon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.07, 24 Ocak 2021 tarihinde 31.223.9.194 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 24723996 numaralı sürüm (→‎Kullanım Alanları)

POLİSİLOKSAN olarak da bilinir,iskeletinde karbon (C) yerine ardışık olarak dizilmiş silisyum (Si) ve oksijen (O) atomları bulunan polimerlerin ortak adıdır. Silikon moleküllerinin çoğunda silisyum atomlarına bağlı metil ya da fenil grupları yer alır. Silikonlar en çok sıvı, reçine veya elastomer biçiminde üretilir.

Silikon sıvılar oldukça kararlı maddelerdir. Su, ısı ve yükseltgenlerin etkisiyle bozunmazlar.

Çok iyi elektrik yalıtkanı olmalarının yanı sıra hidrolik sıvılarda ve emülsiyon kırıcı maddelerde, ayrıca dokuma(tekstil) ve kâğıt gibi çeşitli malzemelerinin su geçirgenliğini azaltmakta kullanılır.

Silikon kauçuklar da elektriği yalıtma, kimyasal dayanıklılık ve geniş bir sıcaklık aralığında esnekliği korumak gibi özellikleri bakımından çok önemlidir. Bunlar en çok koruyucu kılıflarda ve yalıtkan verniklerde kullanılır.

      SİLİKON ELDESİ: 
     CH3-Si-Cl3    + 3H2O  -->   CH3-Si-(OH)3  +  3HCl
    (CH3)2-Si-Cl2  + 2H2O  -->  (CH3)2-Si-(OH)2  +  2HCl
    (CH3)3-Si-Cl   +  H2O  -->  (CH3)3-Si-OH  +  HCl
     (CH3)3-Si-O-H + O-H-Si-(CH3)3 ---KONDENSASYON(-H2O)---->  (CH3)3-Si-O-Si-(CH3)3  (Silikon)

Kullanım Alanları

Silisyum, kullanım alanı en geniş olan elementlerden biridir. Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda çalışma koşullarına çok dayanıklı bir elementtir. Silikat formuysa, mine, emaye ve çanak-çömlek yapımında önemlidir. Çeliğin bileşimine de katılır. Kusursuz mekanik, optik, termal ve elektriksel özellikler taşıyan en ucuz madde olan kum halindeki silika, camın da esas bileşenidir. Aşırı saf silisyum, bor, galyum, fosfor ya da arsenik ile güçlendirildiğinde; transistörler, güneş gözeleri ve doğrultucular gibi, elektronik endüstrisinde büyük önem taşıyan aygıtların yapımında kullanılan silikon karışımları elde edilir. Elektronik mikroçiplerin yapımında yarı iletken olarak kullanılır. Diatomlar ve radyolaryalar gibi omurgasızların dış iskeletlerinin yapısına katılması nedeniyle de, yaşamsal önem taşımaktadır. Bu dış iskeletler, daha sonra dibe çökerek, çeşitli kayaçların yapısına katılır. Bitkilerin ve insan iskeletinin yapısında da silisyum bulunur. Silikon karbid (SiC), bilinen en sert maddelerden biridir.

Silikon kauçuk genelde yemek kaplarında ve termosların sıvı sızdırmaması için kullanılır ( -55 °C ile 300 °C ) arası esneklik özelliğini korur.

Kaynakça