Odabaşı, Seydiler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.56, 6 Eylül 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23170445 numaralı sürüm (→‎Kültür: düzeltme, değiştirildi: burdan → buradan AWB ile)
Odabaşı
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKastamonu
İlçeSeydiler
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2018)
 • Toplam91
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0366
Posta kodu37270
Resmî site
[1]

Odabaşı, Kastamonu ilinin Seydiler ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının kurucuları "Odabaşı" ailesinden geldiği ve bu ailenin Küre ilçesinden gelip yerleştiği söylenmektedir. Türk kökenli bir köydür. 1980'li yıllara kadar köy halkı tarım ve hayvancılık dışında İlkel fırınlarda tuğla ve kiremit yapımı ile de geçimini sağlamaktaydı. Ancak bugün tuğla ve kiremit üretimi yoktur. Bu tuğla ocakları "karhana" olarak bilinir. Kâr getiren yer, hane ya da ticarethaneye karşılık gelir. Seydiler'den gelerek köyün altından geçen akarsuyun(Devrekani çayı) adı "ırmak" olarak anılır. Karhanalar su gereksinmesinden dolayı bu suyun kenarında idiler. Her ailenin bu suyun kenarındaki tarlalarında karhanaları vardı. Köyün önemli bir bölümü istanbula göçmüştür, ancak köyleri ile bağlarını koparmamıştır. Büyük çoğunluğu İstanbul'un Beyoğlu ilçesi'nin Halıcıoğlu ve Kağıthane'nin Çağlayan semtlerinde yerleşiktirler. Köy dört parçadır. Ana parçası Odabaşı küçük bir tepenin eteklerine kurulmuştur. İstanbul'da yaşayan nüfusun büyük bölümü taksicilik, yufkacılık, tatlıcılık gibi işlerde çalışmaktadır. Köyün öğrenim görmüş olanları subaylık, öğretmenlik gibi meslekleri seçmişlerdir. Köyde Gucükler, İmamlar, Karahocagil, Efeler, Valiler, Karahasanoğgil,Pirhasanlar... gibi aile lakapları vardır. Köyde kişilerin de ayrıca lakapları vardır. Gucük, Gınak, Setirek gibi... Köyün İstanbul Beyoğlu ilçesi Çıksalın Sokak No:23 Halıcıoğlu adresinde mülkiyeti derneğe ait OBADER adlı bir derneği vardır.

Kültür

Köyün tarihten gelen birçok gelenek ve görenekleri bulunmaktadır.Örneğin dini bayramlarda cemaatle kılınan öğle namazından sonra yapılan, köyün merkezinde bulununan tepeye düzenlenen "koşu yarışı" bunlardan bir tanesidir. Ayrıca bayram günlerinde 4 mahalleden oluşan Odabaşı Köyü halkına ve civar köylerden bayram ziyaretine gelen misafirlere ve bulunduğu güzergâh sebebi ile geçen yolculara köy odasında toplanılarak her evden getirilen yemeklerden ikram edilmektedir.Bu adetin asıl amacı kesilen kurbanların bir kısmının köye gelen misafirler ve köy halkı ile paylaşılmasıdır.

Motorlu taşıtların olmadığı çağlarda, köyün coğrafi konumu nedeni ile ticari bağları sağlayan kervan yolunun üzerinde kurulu olması tarihte hancılık geleneğini barındırmıştır. Buna bağlı olarak da geçen yolcu ve tüccarlara (satıcılara),konaklama ve yiyecek sağlama adeti günümüze kadar süre gelmiştir.Hatta köyün adını aldığı "Odabaşı" kelimesinin ana kökeninin de buradan geldiği söylenir...

Köyün İstanbul Beyoğlu ilçesinin Çıksalın Mahallesinde bir derneği vardır.Bu derneğin adı "Kastamonu İli Seydiler İlçesi Odabaşı Köyü Sosyal ve Ekonomik Dayanışma Derneği"dir.Dernek 2007 yılında kurulmuştur.Dernek köy kökenli olup İstanbula yerleşmiş olanların tanışıp kaynaşmaları ,köyle bağlantılarını geliştirmeleri gerek köyde gerekse İstanbulda oturan köylülerin ekonomik ve sosyal dayanışmalarını amaçlamaktadır.

                 *BANDUMA'NIN ÖYKÜSÜ
 Köyün en bilinen ve tüm Kastamonu'ya yayılan yemeği "Banduma" dır.

Bandumanın hikâyesi kısaca şöyledir;Köyün kurucusu İstanbulda Saray çevresinde görevler üstlenen büyük kardeş Odabaşı yaşlılığında İstanbul'dan köye döner ve yaşamının kalan kısmını burada sürdürür. Kendisi gibi İstanbul'dan memleketine dönen arkadaşının yolu birgün Kastamonu'ya düşer. Aklına Odabaşı köyündeki arkadaşı gelir.Sora sora köyü bulur.Köyde büyük kardeş Odabaşı'nın evinde misafir olur. Odabaşı, gelini Şerife'ye misafirinin önemli olduğunu ve özen gösterilmesi söyler.Ancak kış çok sert geçmektedir. Misafire yiyecek çıkarmak gerekmektedir ama sadece erişte,bulgur yapılsa bu kadar uzaktan gelen misafire ayıp olur.Şerife gelin düşünür taşınır uzun yıllar öncesinde babaannesinin anlattıkları aklına gelir. Yüzyıllar öncesinden aktarılanları başlar uygulamaya.Ak tavuğa bakar baharda gülk olursa kuluçkaya yatıracaktır ama ya misafir...Çaresiz ak tavuğu büyük oğluna kestirir,tüyünü yolar ,temizler, koyar tencereye.Öte yandan çıkarır yaslağacı başlar yufka açmaya.Bir de biraz ceviz vardır kilerde onuda kırdırır kızına, dövüp hazırlar.Sıra pişen tavukların parçalanıp yufkaya sarılarak tepsiye dizilmesine gelmiştir.Ardından yağlı tavuk suyuna bandırır kestiği yufka sarımlarını.Aralarınada ceviz serper.Kalan tavuk etlerini de bir güzel dizer tepsideki sarımların orta yerine.Siniyi hazırlayıp misafirin önüne koyarlar ve misafiri buyur eder büyük Odabaşı.Misafir yemeğini yer, çok beğenir,bunun adı ne der. "ben de köyüme gitttiğimde yaptırayım " diye de ekler.Büyük Odabaşı gelinine seslenir ve sorar.Şerife gelin utanır sıkılır. "Banduma" deyiverir birden.He ya "Banduma". Ardından anlatır.Ve tavuk suyuna bandırıldığını "Banduma" adının buradan geldiğini söylemeyi de ihmal etmez.O günden sonra yüzyıllardır unutulan bir Orta Asya Türk kültürü "Banduma" tekrar ortaya çıkar. Rivayet odur ki gelen misafir Balıkesir'in Bandırma ilçesindendir.Çok sevdiği bu yemeği memleketine taşımış dükkân açmış ve bugünkü Bandırma'nın ortasındaki bu dükkân ilçeye adını vermiştir.

                                                                                *Şerife Odabaşı'dan aktaran Vedat Odabaşı

Gülk :Kuluçkaya yatmak isteyen tavuk gürk ya da gurk diye ses çıkarır.Kastamonu yöresinde buna "gülk-gülük olmak" denir. Yaslağaç: Yaslı (yassı) ağaç yufka açmaya yayan geniş ve düz yüzeyi düzgün tek parça tahta

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri Ramazan Kesgin
2012 145
2000 158
1997 152

Altyapı bilgileri

Köyde İlköğretim Okulu binası vardır öğrenciler Seydiler'de okumaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Daha kaliteliiçme suyu için drenaj çalışmaları yapılmıştır.Köye Seydiler çayı üzerinden bir köprü ile geçilmektedir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal