Nükleer teknoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.30, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24286130 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Bir ev duman dedektörü, bazı insanlar için nükleer teknolojinin en tanıdık parçasıdır.

Nükleer teknoloji atom çekirdeğinin reaksiyonlarıyla ilgilenen bilimdir. Önemli nükleer teknolojiler arasında nükleer enerji, nükleer tıp ve nükleer silah vardır. Duman dedektörleri, nükleer reaktörler, ve nişangaha gelen nükleer silah için uygulamalar bu teknolojiye dayanır. Nükleer Teknolojinin temeli, yerkürede bulunan ya da laboratuvarlarda yapılabilen bazı element atomların kendi kendine veya dışarıdan zorlanarak parçalanması veya birleşmesi sonucu ortaya başka elementlerin ve bu sırada da çok büyük miktarda ısı enerjisinin açığa çıkmasıdır. Ortaya çıkan bu büyük ısı enerjisi kontrolsüz kullanıldığında atom bombası veya hidrojen bombası olurken, kontrollü kullanıldığında insanlığın yararına olmaktadır. Kontrol edilebilen bu sistemlere nükleer enerji santralleri denilir.

Keşfi

Dünya üzerinde yaygın, doğal olayların büyük çoğunluğu bu dalın içine girer. Onlar pozitif elektrik yükü içermektedir ve bu yüzden birbirlerini iterler. Atom çekirdekleri genellikle ayrı durur. 1896 yılında Henri Becquerel uranyum tuzları fosforesans araştırıyordu radyoaktivitede yeni bir fenomen keşfetti. O, Pierre Curie ve Marie Curie fenomeni araştırmaya başladı. Bu süreç içinde, son derece radyoaktif element olan izole edilmiş radyumla çalıştı. Radyoaktif maddeleri üç ayrı biçimde sıraladı. Yunan Alfabesinden sırasıyla Alfa Beta ve Gama. Bu sıralama için penetran ışınlarını kullandılar.