Mercanköşk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.12, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24269889 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Mercanköşk
Closeup photograph of leaves and a flower head with white flowers
Çiçekleri
Taksonomi edit
Alem: Plantae
Takım: Lamiales
Familya: Lamiaceae
Cins: Origanum
Tür:
O. majorana
Binomial nomenklatür
Origanum majorana

Sinonim[1]
  • Majorana hortensis Moench
Wikimedia Commons'ta Mercanköşk ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Mercanköşk ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Mercanköşk (Origanum majorana) kısmen soğuğa karşı hassas, tatlı çam ya da narenciye gibi kokan çok yıllık bir ot ya da küçük çalı türüdür.

Mercanköşkün anavatanı Kıbrıs ve Türkiye'nin güneyleridir ve Antik Yunan ve Roma'da mutluluk sembolü sayılmıştır.[2]

Tanımı

Yaprakları düz, basit, saplı, ovat ya da obovat, [dönüştürme: geçersiz sayı] uzunluğunda, [dönüştürme: geçersiz sayı] genişliğinde, uçları küt, düz kenarlı, sapa doğru simetrik ve incelen şeklide ve ağlı damarlıdır. Yaprağın dokusu sayısız tüyleri sebebiyle son derece düzgündür.

Yetiştirme ve kullanım

Nazik birçok yıllık bitki sayılan (USDA Alanları 7–9) mercanköşk, bazen bölge 5'te bile dayanıklı çıkabilmektedir.

Mercanköşk, taze ya da kurutulmuş aromatik yaprakları için aşçılıkta kullanılmak üzere yetiştirilir; bitki çiçeklenmeye başlarken uçları kesilir ve gölgede yavaşça kurutulur. Genellikle herbes de Provence ve za'atar gibi baharat karışımlarında kullanılır. Mercanköşkün çiçeklenen yaprakları ve uçları sarımtırak renkli (yıllandıkça kahverengileşen) bir uçucu yağ üretmek için buharla distile edilir. Borneol, camfor ve pinen gibi çok sayıda kimyasal öğe içerir.

Mercanköşk, çorba, yahni, sos ve terbiyelerde kullanıldığı gibi ondan bitki çayı da yapılır.[3]

Akraba türler

Keklik Otu (Origanum vulgare), Güney Avrupa'da yaygın bulunan ve mercanköşkün yakın akrabası olan bir bitkidir. Kuzeyde İsveç'e kadar yayılabilen bu bitkinin çiçekleri mor, aroması biraz daha güçlüdür.

Girit mecanköşkü (O. onites), normal mercanköşkle benzer kullanımlara sahiptir.

Dayanıklı mercanköşk ya da Fransız/İtalyan/Sicilya mercanköşkü (O. × majoricum), mercanköşkle keklik otunun bir melezidir. Soğuğa daha dayanıklı olan bu bitki, normal mercanköşk kadar tatlı da değildir[4]

O. × pulchellum bazen gösterişli mercanköşk adıyla geçer.

Kaynakça

  1. ^ a b "Origanum majorana". Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 2008-03-08.
  2. ^ "Marjoram: The Ancient Herb of Happiness". 24 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  3. ^ "Marjoram, Herb". Food Reference. 8 Mart 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  4. ^ "Origanum majoricum Cambess". www.gbif.org (İngilizce). 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020.