Mahtumkulu Bulvarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.50, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24263790 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Mahtumkulu Bulvarı
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumAşkabat, Türkmenistan
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

Mahtumkulu Bulvarı (TürkmenceMagtymguly şaýoly), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Özellikler

Bulvar, ilk olarak inşa edildiğinde Mervski Bulvarı adını taşımakta olup tüm şehir boyunca devam etmekte ve daha sonra Merv'e giden yolla birleşmekteydi. Daha sonra Sovyetler Birliği döneminde bulvar, 9 Mayıs Zafer Günü, 7 Kasım Devrim Günü ve 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı sırasında birçok resmî tatil vesilesiyle askerî ve sivil geçit törenlerine ev sahipliği yapan Svoboda Bulvarı olarak bilinmekteydi. 1971 yılında bulvara, mimarlar V. Vısotin ve V. Kutumov tarafından 16. yüzyıl Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'nin anıtı yerleştirildi.[1] Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından bulvar, Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın emriyle Mahtumkulu Bulvarı olarak yeniden adlandırıldı. Sonraki üç yıl boyunca caddeye büyük bir çeşme kuruldu ve akçaağaç ve akasya ağaçları da yol boyunca odikildi. Ekim 1992'de bulvar, Türkmenistan'ın yeni kurulan Silahlı Kuvvetleri'nin Aşkabat Garnizonu'nun birliklerinin, Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı'nın geçit törenini izlediği selamlama üssünden geçtiği ilk Türkmenistan Bağımsızlık Günü Geçit Töreni'nin gerçekleştiği yer oldu.[2]

Bulvar boyunca, Puşkin Devlet Rus Dram Tiyatrosu, Devlet Ulaştırma ve Haberleşme Enstitüsü, Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu, Aşkabat Sineması, Aşkabat Otel, İlham Parkı, Aşkabat Parkı, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları bulunmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Excursion tours on Ashgabad monuments". silkadv.com. 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  2. ^ V@DIM. "Золотой век". turkmenistan.gov.tm (Rusça). 25 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020. 
  3. ^ World Travel Guide. Columbus Press. 2000. ISBN 9781902221366. 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020.