Libertas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.09, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24259787 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Libertas (Latince özgürlük ve özgür olma hali), Roma tanrıçası ve özgürlüğün kişileştirilmesidir . Geç Cumhuriyet'te siyasallaşmış bir figür haline geldi. Populares fraksiyonunu destekleyen paralarda ve daha Jül Sezar'ın suikastçılarının paralarında yer aldı. Bununla birlikte, Galba'nın Nero'nun ölümünden sonraki kısa hükümdarlığı sırasında yaptığı "Halkın Özgürlüğü" paraları gibi imparatorluk dönemine ait sikkeler üzerinde bazen görünür.[1]

Tanrıça Libertas'ın Yunanca karşılığı, özgürlüğün kişileştirilmesi olan Eleutheria'dır .

Libertas, genellikle serbest bırakılan köle tarafından giyilen pilos ile ilişkilendirilir [2]

Libertas'a Aventine Tepesi'nde yaklaşık MÖ 238'de bir tapınak verildi . (Bu, imparator Augustus tarafından restore edilen Jupiter Libertas tapınağı ile aynı değildir.) Lakin tapınağın inşasından vazgeçildi.

Özgürlük Heykeli

The Statue of Liberty in New York, United States of America
New York'taki Özgürlük Heykeli eski tanrıça Libertas'tan türemiştir.

Tanrıça Libertas, 1848'de yaratılan Büyük Fransa Mührü'nde de tasvir edilmiştir. Bu, daha sonra Fransız heykeltıraş Frederic-Auguste Bartholdi'yi Dünyayı Aydınlatan Özgürlük heykelinin yaratılmasında etkilemiş olan görüntüdür.

Libertas, diğer Roma tanrıçalarıyla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Özgürlük Adası'ndaki Özgürlük Heykeli de dahil olmak üzere birçok modern zaman kişileştirmesine ilham kaynağı oldu.

Ayrıca, tarih boyunca para Libertas'ın adını veya imajını taşımıştır. " Özgürlük " olarak Libertas, ABD'deki çoğu madeni paranın ön yüzünde (baş tarafında) yirminci yüzyıla kadar tasvir edildi ve görüntü hala bazı paralarda kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Roman Coins" (PDF). 31 Ekim 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 
  2. ^ Sacred Places of Goddess: 108 Destinations. CCC Publishing. 2005. ss. 360-361. ISBN 1-888729-11-2. 

Dış bağlantılar