Kuyruklu a

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.58, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24255404 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
@

Kuyruklu a
kesme işareti ’  '
ayraçlar [ ]  ( )  { }  ⟨ ⟩
iki nokta :
virgül ,
kısa çizgi -
uzun çizgi
üç nokta …  ...  . . .
ünlem işareti !
nokta .
soru işareti ?
tırnak işareti “ ”
tek tırnak işareti ‘ ’
noktalı virgül ;
eğik çizgi /
boşluk
Diğer Tipografik İşaretler
ve işareti &
yıldız işareti *
kuyruklu a @
ters eğik çizgi \
madde işareti
düzeltme işareti ˆ
derece °
denden işareti
ters ünlem işareti ¡
ters soru işareti ¿
kare işareti #
yüzde işareti %
paragraf işareti
türev işareti
çengel işareti §
tilde ~
alt çizgi _
Fikrî mülkiyet hukuku
telif hakkı simgesi ©
tescilli marka simgesi ®
marka simgesi
Para birimi simgeleri
$ £
Ayrıca bakınız
Diyakritik işaretler

@ ya da okunuşu ile kuyruklu a, bir İnternet simgesi, Türkçede "kuyruklu a" olarak adlandırılır [1] ve "et" olarak telaffuz edilir. İnternetle beraber günümüzün en çok kullanılan sembollerden biridir.

1674'te İsveç mahkemesi ile "magistrate" arasındaki bir protokolde Fransızca'daki "Fransızcaà" sesini veren harfin yerine "@" işaretinin kullanıldığı görülmektedir.

Bu işaret klavyede Q tuşu (F klavyede F tuşu) ve ALT GR veya ctrl ve alt tuşlarına birlikte basılarak ya da ALT tuşuna basılı tutularak nümerik klavyeden 64 rakamı girilerek yazılır. En yaygın kullanıldığı yer e-posta adresleridir, kullanıcı ve elektronik postanın gideceği posta sunucusunun adlarının birbirinden ayrılmasına yarar.

Konuşma diline İngilizcedeki anlamıyla "et (at) işareti" olarak geçmiştir. İngilizcede bir adresin bulunduğu sunucuyu bildirmek anlamında "ismim@xsunucusu.com" (xsunucusu'nda ismim) denmesinden ileri gelmiştir.

Yaygın olan bir söylentiye göre, deniz ticaretinin yoğun olduğu yüzyıllarda büyük portekiz ticari filolarında kullanılan bu işaret, daha sonra bilgi transferinin bir simgesi olarak internete özgü hale gelmiştir.

Amerika'da yapılan bir ankette e-posta adreslerinde isimle sunucu adı hangi işaretle ayrılsın diye sorulduğunda $ yerine @ seçilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça

  1. ^ "Noktalama ve Diğer İşaretler|tdk.gov.tr". 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2016. 

Wikimedia Commons'ta Kuyruklu a ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.