Hacker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.30, 22 Ocak 2021 tarihinde Superyetkin (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24706783 numaralı sürüm (81.214.105.25 tarafından yapılan 24706525 sayılı değişiklik geri alınıyor.)

Hacker (Bu ses hakkındahacker ) bilgisini problemlerin üstesinden gelmek için kullanan yetenekli bilgisayar uzmanı. Hacker yetenekli bilgisayar uzmanı anlamına gelse de, bu terim popüler kültürde teknik bilgisi ile bilgisayar sistemlerine girmek için hata veya istismar yöntemlerini kullanan zararlı kişi anlamındaki bilgisayar korsanı ile ilişkilendirilmiştir.

Türleri

  1. Hacktivist: Hacktivist'ler kendilerine göre kötü veya yanlış olan toplumsal veya politik sorunları dile getirmek amacıyla belirli siteleri hack'leyerek mesajlarını yerleştirirler.
  2. Siyah şapkalı: Bilgisayar korsanı olarak da bilinir.[1] Şahsî bilgisayarlara veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlara ve ağlara izinsiz olarak giriş yapan kişilerdirler, sistemleri kullanılmaz hale getirir veya gizli bilgileri çalarlar. Elektronik veya mekanik otomat sistemlerine girilmesi gereken bilgi ya da jeton gibi doğrulama yöntemlerini çeşitli metotlar kullanıp atlatarak hizmet verici sistemi yanıltırlar. En zararlı hacker'lar siyah şapkalılardır.
  3. Beyaz şapkalı: Beyaz şapkalılar da her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak kırabiliyor ancak kırdığı sistemin açıklarını sistem yöneticisine bildirerek, o açıkların kapatılması ve zararlı kişilerden korunmasını sağlıyorlar.
  4. Gri şapkalı: Yasallık sınırında saldırı yapan, iyi veya kötü olabilen hacker'lardır.
  5. Yazılım korsanı: Yazılım korsanları bilgisayar programlarının kopya korumalarını kırarak, bu programları izinsiz olarak dağıtımına olanak sağlayıp para kazanırlar. Piyasaya korsan oyun ve program CD'lerini yazılım korsanları çıkarır.
  6. Phreaker: Telefon ağları üzerinde çalışan, telefon sistemlerini hackleyerek bedava görüşme yapmaya çalışan kişilerdir.
  7. Script kiddie: Script kiddie'ler hacker'lığa özenen kişilerdir. Tam anlamıyla hacker değillerdir. Script kiddieler genellikle kişilerin e-posta veya anında mesajlaşma şifrelerini çalarlar.
  8. Lamer: Ne yaptığının tam olarak farkında olmayan, bilgisayar korsanlığı yapabilmek için yeterince bilgisi olmayan kişi. Script Kiddie benzeri kişilerdir.

Kaynakça

  1. ^ Bilgisayar korsanlığı Kaspersky.com.tr. Erişim: 26 Temmuz 2012.

Dış bağlantılar