Fleksör karpi ulnaris

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.04, 4 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24211589 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Flexor carpi ulnaris kemiğinin konumu

Flexor carpi ulnaris, insan önkolunda bulunan bir kas. El bileğine fleksiyon (bükme) ve adduksiyon (içe doğru bükme) hareketlerini yaptırır.

Yapı

Flexor carpi ulnaris kası önkolun ön bölgesinde, yüzeysel tabakada yer alır. Kasın iki başı vardır. Humeral başı humerusun medial epikondilinden, ulnar başıysa ulnadaki olecranon ve ulnanın posterior sınırından başlar. Kası innerve eden nervus ulnaris (ulnar sinir), bu iki başın arasındaki üçgen şeklindeki boşluktan geçerek ön bölgeye girer. İki başın lifleri bir araya gelerek bir tendon aracılığıyla pisiform kemiğine bağlanır. Buradan flexor carpi ulnaris kasının kuvveti pisohamat bağ ile hamatum çengeline ve pisometakarpal bağ ile beşinci metakarp kemiğinin bazisine aktarılır.[1]

Kası innerve eden nervus ulnaris genelde bunu iki veya üç proksimal branş aracılığıyla gerçekleştirir; ancak altı branşa kadar olduğu gözlemlenebilir. Bu branşlar genelde dirsek eklemi seviyesinde veya kübital tünelin distal bölgesinde verilir.[2]

Oksijenli kanı arteria ulnaris sağlar.[3]

İşlev

Flexor carpi ulnaris kasının ana işlevi el bileğinde fleksiyondur, bu hareketi flexor carpi radialis ile beraber gerçekleştirir. Extensor carpi ulnaris ile beraber çalıştığında adduksiyona yol açar. Özellikle yumruk sıkılması sırasında bileği stabilize etmede önemli rol oynar. Pisiform kemiğini de stabilize etmesi nedeniyle bu kemikten başlayan abductor digiti minimi kasına yardımcı olur.[2]

Kaynakça

  1. ^ Drake, Richard L.; Vogl, A. Wayne; Mitchell, Adam M.W. (2010). Gray's Anatomy for Students, Second Edition. Elsevier. ss. 737-9. 
  2. ^ a b Doyle, James R. (2003). Surgical Anatomy of the Hand and Upper Extremity. Lippincott Williams & Wilkins. ss. 123-5. 
  3. ^ "Flexor carpi ulnaris". Washington Üniversitesi Radyoloji Bölümü. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017.