Fasih Arapça

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.15, 15 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24654981 numaralı sürüm (→‎top: Düzenleme, değiştirildi: Arapça'nın → Arapçanın)

Fasih Arapça, çoğu Arapça metnin yazıldığı, halk arasında karşılığı Ammice olan dildir. Kur'an ve Kur'an ile ilgili eserlerde bu dilin dil bilgisi kurallarından yararlanılır. Ayrıca, İslam beldelerinde de bu dil yürürlüktedir. Arapça, Kur'an ve Kur'an ile ilgili metinlerde kullanılan Klasik Arapça ve şu an yürürlükte bulunan ve Klasik Arapçanın ardılı olan Modern Arapça olmak üzere ikiye ayrılır.

Kur'an ayetleri bulunduğu dönemdeki Arapça, lehçeleriyle açıklanır, ancak bu lehçeler dışında kalan diğer lehçeler diğer dillerden etkilendi ve yazılı eserlerin azlığı nedeniyle aslını koruyamadı. Bu nedenle ki Kur'an fasih Arapça'sını korudu.[kaynak belirtilmeli] Diğer dillerden ve Ammice'den kelime alması engellendi. Terimlerin artmasıyla birlikte o diğer Arapça lehçeleri arasında esas oldu.

Modern Arapça oluşturulurken klasik Arapçada bulunan kalıplar ve kurallar alındı. Arap edebiyatında bulunan yeni kalıplar da eklendi. Ayrıca çeşitli Arapça lehçelerinden, diğer dillerden, yeni bilimlerin sınıflandırılmasındaki yeni kelimelerden ve Avrupa dillerinde özellikle de İngilizce ve Fransızca'dan etkilenmiştir.

Günümüzde, Modern Arapça konuşmacılar arasında  mahalli lehçelerin yerini almıştır.ve yeni kitle iletişim araçları (Tv, radyo, gazete vb.) ile yaygınlaşmaktadır.