Defense of the Ancients

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.11, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24191995 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Defence of the Ancients
Geliştirici(ler)"Eul" (2003)

Steve "Guinsoo" Feak (2003-2005)

"IceFrog" (2005-halen)
Güncel sürüm6.84 / 27 Nisan 2015 [1]
İşletim sistemiMac OS X, Windows
TürGerçek zamanlı strateji oyunu
LisansÜcretsiz
Resmî sitesihttp://www.playdota.com/

Defence of the Ancients (DotA), gerçek zamanlı strateji oyunu olan Warcraft III: Reign of Chaos ve Warcraft III: The Frozen Throne oyunları için üretilmiş bir moddur. Haritadaki senaryonun amacı; haritanın her köşesinde yer alan yapıları korumak ve düşman yapıları yok etmektir. Oyuncular güçlü ve yetenekli birimler olan 'Hero'(Kahraman)ları kullanırlar, oyun içerisinde bu kahramanlar birlikte çalışırlar ve AI(yapay zeka) kontrollü ittifak savaşçıları olarak adlandırılan 'creep'lerle oyun oynanır. Oyuncular oyunda kahramanları yönettiği gibi, düşmanlarını öldürerek kahramanlarına altın kazandırır ve ekipman alırlar.[2]

Senaryo Warcraft III: Reign of Chaos'un "World Editor"ü ile geliştirilmiştir ve güncelleştirmeler ise The Frozen Throne üzerinden yapılmaktadır. DotA Allstars'ın özgün olmasındaki en büyük pay onu geliştiren çok sayıdaki gönüllü sayesindedir. Oyunun yapısını ve amacını sürekli olarak muhafaza etmesi, oyunun popüler olmasını sağlıyor. Şu andaki geçerli geliştiricisi "IceFrog" olup, 2005 yılından beri oyunu geliştirmekte olduğu bilinmektedir.

DotA, oyunculara sunulduğundan itibaren dünya çapında çeşitli turnuvalarda oynanmıştır. Bunlara; Blizzard Entertainment's BlizzCon ve Asya Dünya Siber Oyunları'nın yanı sıra Cyberathlete ve CyberEvolution Amatör ligleride örnek verilebilir. Gamasutra'ya göre DotA belki de oyun dünyasında en özgür ve popüler olup sürekli geliştirilen oyundur.[3]

World Cyber Games'de Defense of the Ancients şampiyonasında ilk üç

Oynanış

Oyunda iki takım bulunur. İki takım haritanın zıt köşelerinde bulunurlar. Bunlardan Sentinel sol alt köşede, Scourge ise sağ üst köşede oyuna başlar. İki köşede birer tane olmak üzere kahramanların canlarını tazeleyen yapılar bulunur. Bu yapılar yok edilebilir fakat yok edilmesi oldukça zordur. Ayrıca bu yapıların yanında eşya satan birimler bulunur. Eşya kahramanların özelliklerine ve karşı takımın kahramanlarına göre seçilir. Eşya almak için altın gereklidir. Altınlar creep'leri son vuruşla yok ederek elde edilir. Bunun dışında kuleye son vuruş yaparak, düşman kahramanı son vuruş ile yok ederek, belirli eşyayla veya gizli birimleri yok ederek altın kazanılabilir. Bazı eşya bütünleşebilir ve tek bir eşyaya dönüşebilir. Eşya pasif veya aktif özelliklere sahip olabilirler. Eşyanın sahip olduğu pasif özellikler taşıyan kahramana veya belirli bir alanın içindeki kahramanlara 'süresiz' olarak etkiyen özelliklerdir. Eşyanın aktif özellikleri ise tıklandıkları veya tuşuna basıldığı zaman belirli bir süre süren etkilere yol açarlar. Oyunda birçok kahraman bulunur ve hepsi eşsiz kahramanlardır. Birbirini destekleyen veya köstekleyen kahramanlar oyun dengesini sağlamak açısından önemlidir. Mesela, görünmez bir kahramanın karşısında görünmezliği bozan bir kahraman seçmek buna örnek olarak gösterilebilir. Haritada üç adet koridor bulunur. Koridorlar üst, orta ve alttan geçecek şekilde düzenlenmiştir. Bir takımın her koridorunda arka arkaya 3 tane ve üslerinde yan yana 2 tane olmak üzere 11 kulesi bulunur. Kuleler belirli alandaki düşman birimlere hasar verir. Kuleler hasar alabilir veya düşman birimler tarafından yok edilebilir. Dost birimler birbirlerini ve kulelerini bazı durumlarda yok edebilirler. Oyun içinde yok edilen her canlı birim sayesinde tecrübe puanı kazanılır ve bu puanlar sayesinde kahraman seviye atlar. Kahraman seviyesine göre yeteneklerini kullanabilir. Bütün kahramanların dört adet yeteneği bulunur. İstisnalar mevcuttur. İlk üç yetenek herhangi bir seviyede açılabildiği halde dördüncü yetenek ilk olarak altıncı seviyede açılır. Yetenek kullanmak için mana gereklidir. Kahramanın belirli bir mana havuzu bulunur ve bu mana havuzundan kullandığı mana ile yeteneklerini aktifleştirir ve bu yetenekleri kullanabilir. Bazı yetenekler manaya ihtiyaç duymaz ve bu yetenekler pasiftir. Aynı zamanda aktif özelliğe sahip olan eşyanın özelliğini etkinleştirebilmek için genelde mana havuzuna ihtiyaç duyulur.

Karakterler ve Özellikleri

Blizzard'ın oyunlarının genelindeki taş, kâğıt ve makas mantığı bu oyunda da vardır. Başlıca üç çeşit özelliğe sahip karakterler vardır. Bunlar şöyledir;

Özellik Adı Açıklama
Zeka Büyü yapabilme yetenekleri daha üstündür ve genellikle uzaktan dövüşürler. Zeka birimleri alınınca; mana, hasar ve mana yenilenmesi artar.
Çeviklik Uzaktan veya yakın dövüşde de yer alabilirler ve diğer kahramanlara göre daha seri hasar verirler. Çeviklik birimleri alınınca; zırh,hasar, ve daha seri atak sağlanır.
Kuvvet Bu özellik kahramana daha çok can kazandırır ve genellikle verdiği hasarlar diğer kahramanlardan daha çoktur. Kuvvet birimleri alınınca; can artar, can yenilenmesi artar ve verilen hasar yükselir.

Turnuvalar

  • Ankara'da Bilkent Üniversitesi Dota turnuvaları düzenlemektedir. Ayrıca TEVİTÖL'de de Bilim Sanat Haftasında Dota Turnuvası düzenlenir.
  • İnternet üzerinden birçok turnuva yapılmaktadır.

Benzer oyunlar

  • Gas Powered Games tarafından Demigod ismi ile DotA benzeri bir video oyunu yapılmıştır.
  • Bir diğer video oyunu ise yapımcıları arasında "Guinsoo" da olan League Of Legends'dir.
  • Ayrıca hemen hemen mekaniği DotA ile aynı olan "Heroes Of Newerth" adında bir video oyunu yapılmıştır.
  • Aynı zamanda Valve şirketiyle anlaşan, DotA'nın geliştiricilerinden Icefrog; Dota 2 video oyununu yayınlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "DotA latest release". playdota.com, getdota.com, Icefrog. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2014. 
  2. ^ Tok, Kevin (25 Ocak 2006). "Defense of the Ancients 101, Page 2". GotFrag. 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2007. 
  3. ^ "Gamasutraya göre."

Dış bağlantılar