Cloob

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.23, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24187975 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Cloob
کلوب
SahipSabaIdea[1]
URLcloob.com
Ticari?Evet
Site türüSosyal ağ
Kayıtİsteğe bağlı
Kullanılabilir dil(ler)Farsça
Başlama tarihi21 Aralık 2004[2]
Geçerli durumÇevrimiçi

Cloob (Farsçaکلوب), İran merkezli bir sosyal ağdır. Site, 21 Aralık 2004 tarihinde kurulmuş olup yerel ve uluslararası popüler sosyal ağ sitesi Orkut'un İran hükûmeti tarafından engellendikten sonra bu boşluğu doldurmak için Cloob da dahil olmak üzere bir dizi yerel site ve ağ ortaya çıktı.

Sitenin ana sayfası İran Sanal Topluluğu başlığını içermektedir ve tüm içeriğin hükûmet sansürü riskini azaltmaya yönelik bir politika olan İran yasalarına göre kontrol edildiğini belirtiyor. Sitenin ayda yaklaşık 1 milyon üye ve 100 milyondan fazla sayfa görüntülemeye sahip olduğu iddia edilmektedir.[3] Kullanıcılar, dahili e-posta (bireysel arkadaşlar, arkadaş grupları ve topluluk üyeleri için), topluluklar ve topluluk tartışmaları (kulüpler), kişisel ve topluluk fotoğraf albümleri, topluluklar için makale arşivi, canlı mesajlaşma ve topluluklar için sohbet odaları, web günlüğü , iş ve özgeçmiş veritabanı, sanal para ("coroob" olarak adlandırılır), bireysel üyeler için gelir ve gider defteri tutma, mal ve hizmet sunmak için çevrimiçi mağazalar, ilanlar, sorular ve cevaplar, bağlantı ve içerik paylaşımı, haberler, üye güncellemeleri ve kapsamlı izin ayar yetenekleri gibi özelliklere sahiptir.

Cloob'un topluluk tartışmalarında gelişmiş arama, gelişmiş üye arama, e-posta iletileri için makbuz, profil ziyaretçilerinin listesi gibi bazı hizmetlerinde farklı miktarlarda üyelerin kullanılabilir sanal parası kullanılmaktadır. Sanal parayı satın almak veya diğer kullanıcılara aktarmak mümkündür.

Cloob, 7 Mart 2008'de meclis seçimleri döneminde İran hükûmeti tarafından sansürlendi. Bununla birlikte, Cloob yönetiminin yasadışı ve tartışmalı içeriğin kaldırıldığını açıkladıktan sonra, 29 Nisan 2008'de siteye tekrar erişim sağlandı. 25 Aralık 2009'da bir kez daha sansürlendiyse de 2011'de yeniden erişim sağlandı.

Kaynakça

  1. ^ Jafari, Hamed (30 Ağustos 2015). "Even Our President Is More Social than You!". TechRasa. Hamed Jafari. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Archived copy". 3 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Archived copy". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar