Chester Beatty Papirüsleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.12, 22 Eylül 2020 tarihinde Saitcank (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23354896 numaralı sürüm
Chester Beatty I, (P45) 13-14, Luka İncili
Chester Beatty VI, Tesniye
Chester Beatty XII, 3, verso, Michigan Üniversitesi Kütüphanesi

Chester Beatty Papirüsleri, Kitab-ı Mukaddes'ten parçalar içeren Yunanca kaleme alınmış bir grup antik papirüstür. Toplamda 11 farklı elyazması içeren papirüslerin yedisi Eski Ahit'e ahit içeriğe sahipken, üç adeti Yeni Ahit'e ahit içeriğe (Gregory-Aland no. 45, 46, 47) sahiptir. Geriye kalan son elyazması Hanok kitabından parçalar ve kime ait olduğu belirlenemeyen bir Hristiyan vaazı içermektedir. Büyük çoğunluğu kabaca 3. yüzyıla tarihlenen papirüslerin günümüzde Dublin'de Chester Beatty Kütüphanesi'nde ve Michigan Üniversitesi'nde korunmaktadırlar.

İllegal yollar aracılığıyla ulaşılan papirüslerin nerede ve nasıl bulundukları bilinmemektedir. Bazı iddialara göre papirüslerden birinin kullandığı Kıptice nedeniyle Mısır'da Feyyum yakınlarında ya da Aphroditopolis'te bulunmuştur. Elyazmaları Alfred Chester Beatty tarafından 1930'lu yıllarda satın alınmış ve bugün de hala onun adıyla anılmaktadır. Yazmaların bazı parçaları Michigan Üniversitesi ve diğer koleksiyoncular tarafından satın alınmıştır.

Tümü kodeks olarak düzenlenmiş olan papirüslerin hepsi 4. yüzyıl öncesine tarihlendirildiğinden, metnin içerdiği Yunanca Kitab-ı Mukaddes Diocletianus'un hristiyanlara karşı uygulattığı kıyımdan öncesine tekabül etmektedir. Bu döneme ait metinlerin yok edildiği ve bilinçli bir biçimde ortadan kaldırıldığı düşünülürse, Chester Beatty Papirüsleri Vatikan ve Sina Yazması'ndan en az yüzyıl daha eskidir. Bu özelliğiyle papirüsler özellikle Yeni Ahit'in günümüze ulaşan en eski versiyonlarına sahiptir.

Ayrıca bakınız