Blaenavon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
02.08, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24178995 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Blaenavon Endüstriyel Peyzajı
UNESCO Dünya Mirası
Blaenavon. "Big Pit (Büyük Kömür Madeni Ocağı)" adlı kömür madeni müzesi
Konum Birleşik Krallık Galler Ülkesi
KriterKültürel: iii, iv
Referans984
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Koordinatlar51°56′35″K 03°05′17″B / 51.94306°K 3.08806°B / 51.94306; -3.08806

Blaenavon (Galler dili:Blaenafon) Galler Ülkesi güney-doğusunda bulunan Torfaen "kontluk beldesi (county borough)"ne dahil bir küçük köy. Pontypool kentinin kuzeyinde bulunan köy Afon Llwyd Irmağı'nın kaynağı yakınındadır. Koyun nüfusu (2001 Nüfus Sayımı itibarıyla) 6.349 kişidir.

Blaenavon 1739 yılında bulunduğu kırsal mevkide "Blaenavon Demir Fabrikası" adlı bir demir-çelik sanayi imalat tesisi kurulması nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu eski demir-çelik fabrikasının bir kısmı günümüzde bir sanayi müzesine dönüştürülmüştür. Bundan sonra Blaenavon mevkilinde başak demir-çelik fabrikaları kurulmuş ve kömür madeni ocakları açılmıştır. Böylece koyun bir zamanlar nüfusu 20.000 kişiyi aşmış idi. Fakat ana demir-çelik fabrikası 1900 'da kapanmış ve bunu diğer demir-çelik imalat tesisleri takip etmiştir. Benzer şekilde kömür ve diğer maden ocakları da kapanmış ve en son kömür madeni ocağı ise 1980'de kapanmıştır. Günümüzde Blaenavon'un nüfusu çok düşmüştür ve daha çok yaşlıların yaşadığı bir kırsal köy mevkii haline gelmiştir.

Köy bir eski sanayi bölgesinin merkezindedir ve sanayi bölgesi görüntüleri nedeniyle 2000'den itibaren Bleanavon köyü ve etrafından buluna 3.290 hektarlık bir alan UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.[1] Blaenavon köyü etrafındaki bölge 19. yüzyılda Güney Galler Bölgesi'nin dünyanın en önemli demir ve kömür üretim ve imalat merkezi olduğuna nişanaeler sağlamaktadır. Bir sanayi bölgesi olmak için gerekli her elemen - kömür ocağı, demir cevheri madeni, taş ocakları, çok ilkel bir demiryolu sistemi, maden fırınları, maden ve fabrika işçilerinin küçük evleri ve bu işçileri sosyal altyapısını sağlayan ögeler. Günümüzde bunlar hemen hemen kaybolmak üzereyken bu köye sağılan statü bunları saklayıp gelecek nesillere göstermeye çalıma çabalarına yol açmıştır.

Köyde bir istihdam sağlayan merkez bulunmasını sağlamak için, Galler Ülkesi'nde bulunan Hay-on-Wye adlı köyün başarı ile geliştirdiği modele uyarak, köyün ikinci elden ve antik kitap satan nispeten çok sayıda sahaf dükkanlarının bulunduğu bir Kitap Köyü' olması öngörülmüştü. Fakat köyün mevkiinin nüfus merkezlerinden nispeten uzak olması ve köye ulaşan yolun fazla düz olmaması nedeniyle bu projenin gelişmesi çok yavaş olmaktadır. Ayrıca elektronik medya ile ikinci elden ve antik kitap satımı da bu projeye aksi etkide bulunmaktadır.

Köyde bulunan en büyük eski derin kömür ocağı "Big Pit (Büyük Kömür Madeni Ocağı)" adı verilerek madencilik müzesine dönüştürülmüştür.

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 

Dış bağlantılar