Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i işgali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.46, 2 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24160891 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i işgali

Livno saldırısı
Tarih29 Temmuz-20 Ekim 1878
Bölge
Sonuç Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zaferi
Bosna'da Avusutrya-Macaristan
yönetimi kurulması
Taraflar
 Avusturya-Macaristan İmparatorluğu  Osmanlı İmparatorluğu
Müslüman direnişçiler
Sırp ayaklanmacılar
Komutanlar ve liderler
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Josip Filipoviç Yerel direniş liderleri
Güçler
153,000 93,000

Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i işgali, Berlin Kongresi'nin ardından 29 Temmuz-20 Ekim 1878 tarihleri arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Bosna vilayetini işgal etmesidir.

Arka plan

93 Harbi'nden (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) sonra Temmuz ve Haziran 1878'de Büyük Güçler tarafından düzenlenen Berlin Kongresi sonucunda ortaya çıkan antlaşmada, Bosna hukuki olarak olarak Osmanlı'nın bir parçası olarak kalmaya devam etti[1] ancak fiilen ayrıca Yeni Pazar Sancağı'nı tutma hakkını elde eden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'a devredildi. 25. maddedeki bilgiye göre:

"Bosna-Hersek vilâyetleri Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilecek ve idare edilecektir. Avusturya-Macaristan hükûmeti, Sırbistan ile Karadağ arasında güneydoğu yönündeki Mitroviça'nın diğer tarafına uzanan Yeni Pazar Sancağı'nın idaresini üstlenmek istemediği için Osmanlı yönetimi, buradaki görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Yine de, yeni siyasi durumun ve haberleşme özgürlüğünün ve güvenliğinin sağlanması için Avusturya-Macaristan, eski vilâyetin bu bölümünün tamamında, garnizon bulundurması, askeri ve ticari yollara sahip olma hakkını saklı tutar."[2]

İşgal

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bosna'ya biri kuzeyden Bosna'ya, diğeri güneyden Hersek'e olmak üzere iki büyük harekât ile girdi. Ağustos ayında bir dizi savaş ve çatışmanın ardından 19. günde Saraybosna'nın düşüşüyle sonuçlandı. Tepeli kırlarda, direniş liderleri tutuklandıktan sonra son direniş kalesi düşene kadar bir gerilla savaşı sürdü.

Kaynakça

  1. ^ Zovko 2007, s. 13.
  2. ^ Modern History Sourcebook: The Treaty of Berlin, 1878—Excerpts on the Balkans 14 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. hosted by Fordham University
Bibliyografi