Avrupa Oyun Bilgi Sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.40, 2 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24160747 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Derecelendirme sisteminin logosu.

Avrupa Oyun Bilgi Sistemi[1][2] (İngilizcePan European Game Information) ya da kısaltmasıyla PEGI, video oyunlarını yaşa ve içeriğe göre sınıflandırarak tüketicilerin bu ürünleri satın alırken bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak için kurulmuş Avrupa merkezli video oyunu içerik derecelendirme sistemidir. Avrupa Etkileşimli Yazılım Federasyonunun geliştirdiği sistem Nisan 2003'ten bu yana kullanılıyor olup ülkelerin kendi yaş derecelendirme sistemlerinin yerini alarak Avrupa çapındaki tek derecelendirme sistemi hâlini almıştır.[3] Beş farklı yaş grubu ve sekiz farklı içerik tanımlayıcıdan oluşan PEGI, kendi sistemine sahip olan Almanya hariç tüm Avrupa Birliği ülkelerince (günümüzde 39 ülkede) kullanılıyor olup bu ülkelerde faaliyet gösteren yayıncıların PEGI kurallarına uyması zorunludur.[3][4] Söz konusu yaş grupları oyunu oynamak için gerekli motor beceri ya da yetenek düzeyini değil oyunun içeriğinin o yaş grubundaki bireylerin zihinsel gelişimine etkisi olup olmayacağına yönelik olarak belirlenmiştir.[5]

Dereceler

Yaşa göre

Derece Açıklama
Tüm yaş grupları için uygun kabul edilmektedir. Çocuklar ekranda gördüğü karakteri gerçek hayat ile ilişkilendiremez, karakterler tamamen hayal ürünüdür. Oyun, küçük çocukları korkutacak herhangi bir ses veya görsel içermez. Argo dil kullanılmaz.[6]
Küçük çocuklar için korkutucu olabilecek hafif şiddet ögelerine sahip sahneler veya sesler içerebilir.[6]
Hayali bir kurguda şiddet, kaba dil, belli belirsiz cinsel imalar ya da kart oyunları gibi günlük hayatta da karşılaşılabilecek kumar ögeleri içerebilir.[6]
Alenen şiddet, küfür, cinsel ima ya da konu, yasa dışı kumar, tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımına yönelik ögeler içerebilir.[6]
Savunmasız insanları nedensiz olarak öldürme gibi durumları da içeren ileri düzey görsel şiddet, küfür, cinsel içerik, kumar, uyuşturucu kullanımını özendirme ve ırkçılık/ayrımcılık gibi ögeler içerebilir.[6]

Günümüzde kullanılmakta olan yaş grubu tasarımları 2009 yılı sonunda tanıtılmıştır. Siyah-beyaz olan ilk simgeler Haziran 2009'a dek kullanılmış; bu tarihte 3 ile 7 yaş için yeşil, 12 ile 16 yaş için turuncu ve 18 yaş içinse kırmızı olan renkli simgelere geçilmiştir. Bu aşamada artı işareti simgelerden kaldırılarak arka plandaki ISFE metninin yerini PEGI ibaresi almış, sağ üst köşeye ise alametifarika simgesi yerleştirilmiştir.[7] 2010'dan itibaren arka plandaki filigran tamamen kaldırılarak renkler daha belirginleştirilmiş olup günümüzde de bu şekliyle aynen kullanılmaktadır.

2003 2009 2010

Portekiz'de iki yaş kategorisi film sınıflandırma sistemiyle eşdeğer hâle getirilmiş olup buna göre 3 yaş kategorisi yerine 4 yaş, 7 yaş kategorisi yerine ise 6 yaş kullanılmaktadır.[8]

Standart PEGI 3 PEGI 7 PEGI 15 PEGI 11 PEGI 21
Portekiz Dosya:PEGI 21.svg

İçeriğe göre

Simge İçerik tanımlayıcı Açıklama Uyumlu yaş grubu
Dosya:PEGI Violence.svg Şiddet İnsanların yaralandığı ya da öldüğü kanlı sahneler içerebilir. PEGI 7 oyunlarında gerçekçi veya ayrıntılı olmayan şiddet söz konusudur. PEGI 12 oyunları, hayali ortamda şiddet veya insan benzeri karakterlere karşı gerçekçi olmayan şiddet içerebilir. PEGI 16 veya 18 oyunlarında gerçeğe daha yakın şiddet görüntüleri mevcuttur.
Kaba Dil Küfür, cinsel imalar, tehdit ve her tür aşağılayıcı söz, lakap ve yakıştırma içerebilir.
Dosya:PEGI Fear.svg Korku (PEGI 7) / Dehşet (PEGI 12) Duygusal olarak hassas, küçük oyuncularda çok rahatsız edici ve korkutucu ögeler içerebilir.
Dosya:PEGI Gambling.svg Kumar Kumarı özendiren ya da öğreten öğeler içerebilir. Bu tanımlayıcı kumar simülasyonları, normalde kumarhaneler veya kumar salonlarında oynanabilen şans oyunlarını ifade eder.
Cinsellik Cinsel etkileşim ve cinsel ilişki betimlemeleri, çıplaklık ögeleri içerebilir. Cinsel organların görünmediği erotik içerik ve çıplaklık PEGI 12 grubunda yer alırken, cinsel ilişki PEGI 16 olarak sınıflanmakta, açık cinsel birleşmeye dair içerikler PEGI 18 olarak tanımlanmaktadır. Cinsel olmayan bağlamda çıplaklık içeren oyunlar bunların dışında tutulur.
Dosya:PEGI Drugs.svg Uyuşturucu Yasa dışı ilaç, uyuşturucular ya da gerçek yaşamda dengi olan kurgusal ilaç ve uyuşturucu madde betimlemeleri içerebilir.
Dosya:PEGI Discrimination.svg Ayrımcılık Irk, etnik köken, cinsiyet ya da cinsel tercihe yönelik acımasızlık, rahatsız ve taciz edici davranış ögeleri içerebilir. Bu tür içerikler her zaman PEGI 18 grubuna hitap eder ve ulusal ceza yasalarını ihlal etmesi muhtemeldir.
Dosya:PEGI Online.svg Çevrimiçi Çevrimiçi etkileşim içerebilir. Bu tanımlayıcı, günümüzde oyunların çok büyük kısmının çevrimiçi etkileşim içermesinden ötürü 2015 yılında iptal edilmiştir. Buna karşın Temmuz 2015'ten önce derecelendirilen oyunlar için hâlen kullanılmaktadır.
Dosya:PEGI In-Game-Purchases.svg Oyun içi Satın Alma Gerçek para ile satın alınabilecek indirilebilir içerikler yahut başka ek içerikler içerebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Dijital Oyunlar İçin Çocuk ve Aile Rehberliği Çalıştayı Sonuç Raporu" (PDF). T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Ankara. Ekim 2017. s. 19. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  2. ^ Aksakallı, Gülşah (11 Haziran 2018). "PEGI Avrupa Oyun Bilgi Sistemi Nedir?". Dijital Oyunlar Bilgi Platformu. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  3. ^ a b "The PEGI organisation". Pan European Game Information (İngilizce). 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  4. ^ "Dereceler ve Ebeveyn Denetimleri". PlayStation Legal. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  5. ^ "PEGI age ratings". Pan European Game Information (İngilizce). 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  6. ^ a b c d e "What do the labels mean?". Pan European Game Information (İngilizce). 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  7. ^ Ashcraft, Brian (17 Haziran 2009). "These Are New PEGI Symbols". Kotaku (İngilizce). 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  8. ^ "PEGI – Classificação de videojogos em Portugal". Pushstart (Portekizce). 2 Ocak 2014. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar