Android Cupcake

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.42, 9 Ocak 2021 tarihinde 78.167.5.104 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 24590253 numaralı sürüm (→‎Android 1.5 Cupcake)

Bu madde Android işletim sisteminin 3.sürümü olan Android Cupcake hakdadır. Sistemin ilk iki sürümü olan "Android Apple Pie" ve "Android Banana Bread" da bu maddededir.

Android Cupcake
Android Cupcake
Geliştirici(ler)Google
İşletim sistemi ailesiAndroid (işletim sistemi)
Son kararlı sürümü1.5 (2009)
Kaynak türüAçık kaynak
Çekirdek türüLinux çekirdeği
İlk Yayınlanma 29 Nisan 2009 (14 yıl önce) (2009-04-29)
ÖncülüAndroid 1.1
ArdılıAndroid Donut
Web sitesiwww.android.com
Desteklenmiyor

Tanıtımı

Alfa ve beta sürümü

Bu sürümü tanıtmazdan önce Google yeni hizmetini birkaç aşamada geliştirdi. 2007 yılında Google Android Alpha sürümünü hazırladı.Bu sürümler için isim olarak kurgusal robotların isimleri - "Astro Boy", "Bender" ve "R2-D2" kod adları seçildi.Dan Morrill maskot logolarından bazılarını oluşturdu,ancak mevcut yeşil Android logosu Irina Blok tarafından tasarlanmıştır.[1] Proje yöneticisi Ryan Gibson Androidin resmi sürümlerinin şekerleme üzerinde adlandırma projesini yarattı ve bundan sonra yaratılacak tüm Android sürümleri yiyecek ve şeker ismini aldı.

2007 yılın Kasım ayının 5'te ise Android "beta" sürümünü tanıttı,12 Kasımda yazılım geliştirme kitini (SDK) serbest bırakdı.[2] Bu gün de 5 Kasım tarihi Google tarafından Android'in "doğum günü" olarak kutlanmaktadır.SDK Kamu beta sürümleri şu tarihlerde serbest bırakıldı:

  • 12 Kasım, 2007: m3-rc20a versiyonu
  • 16 Kasım, 2007: m3-rc22a versiyonu
  • 14 Aralık, 2007: m3-rc37a versiyonu
  • 13 Şubat, 2008: m5-rc14 versiyonu
  • 3 Mart, 2008: m5-rc15 versiyonu
  • 18 Ağustos, 2008: 0.9 versiyonu
  • 23 Eylül, 2008: 1.0-r1 versiyonu

Android Apple Pie

Dosya:Hqdefault.jpg
Android 1.1 Banana Bread ekran görüntüsü

Android Apple Pie veya Android 1.0 Apple Pea versiyonu ile Androidin 1. sürümü başlangıç yaptı. Bu, sonuncu 23 Eylül 2008 yılında tanıtılmış olan "1.0-r1" versiyonu olup, Googlenin telefonlara yol açan ilk sistemi olarak tarihe geçti.Sürüm ilk kez HTC Dream'in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını atmıştır. Android 1.0 olarak bilinen sürümün kod adı "Astro Boy" (uzay çocuğu) olmuş,sonradan isimlendirme planına uygun olarak "Angel cake" (Melek Kek) olacağı düşünülmüştür.Ama sonunda sürümün ismi Apple Pie ("Elmalı turta") ismi olmuştur. Android 1.0 Apple Pie API 1.seviyede ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır.Sürüm mobil dünyada yeni çağın başlanğıcı olarak tamamen yeni avantajlara sahip idi.Sürümün önemli özellikleri Wi-Fi, bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama idi.Çalar Saat, Hesap makinesi, Dialer (Telefon), Ana ekran (Launcher), Resimler (Galeri) ve yeni ayarlara sahip idi.Android Market uygulaması ile uygulama indirme ve güncelleştirme özellikleri vardı.Web tarayıcısı ile göstermek, yakınlaştırma ve tam HTML ve XHTML web sayfalarını kaydırmak,birden fazla sayfaları pencere olarak göstermek oluyordu.[3].POP3,IMAP ve SMTP destekleyici web e-posta özelliği vardı.Gmail uygulaması ve Gmail senkronizasyonu,takvim uygulaması ile Google Takvim senkronizasyonu bulunuyordu.Google Street View ve Google Maps programları ile GPS kullanarak haritalar ve yerleri bulabilmek ve elde etmek oluyordu.Google Arama motoru ile Internet ve telefon uygulamaları, kişiler, takvim arama yapılmasına izin veriliyordu. Google Talk ile anlık mesajlaşma ve MMS hizmetleri geliştirildi. Bildirimler zil sesi, LED veya titreşim uyarıları seçenekleri ile durum çubuğunda görünüyordu. Bu versiyon yalnız HTC Dream telefonunda oldu.

Android Banana Bread

Dosya:Android-1.1-Banana-Bread.jpg
Android Apple Pie - Banana Bread menüsü

Android Banana Bread veya Android 1.1 Banana Bread Android sisteminin resmi 2.versiyonu olarak "Android 1.0 Apple Pie" - den 4 ay sonra takdim edildi. Kod adı "Bender" (çizgi karakter) olan sürümün ilk ismi "Petit Four" (küçük pasta), sonradan "Battenberg kek" oldu. Sonunda resmi sürüme ise "Banana Bread" (muzlu ekmek) ismi verildi. Android 1.1 Banana Bread versiyonu API 2.seviyesinde ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Bu versiyon öncekinin benzeri idi, sadece birkaç hatalar aradan kaldırılmıştır. Uygulama programlama arayüzü (API) değişiklikleri oldu. Çağrı menüsüne «göster» ve «gizle» düğmeleri eklendi. Mesajlarda fotoğraf ekleme ve kaydetme işlevi eklendi. Bu sürüm ise sadece T-Mobile G1 (HTC Dream) telefonunda bulundu.

Android Cupcake logosu

Android 1.5 Cupcake

Dosya:Android 1.0 Screenshot.png
Android 1.0 Apple Pie Ekran görüntüsü

Android 1.5 Cupcake ise yaklaşık 2 ay sonra, 27 Nisan 2009 yılında tanıtıldı. Bu versiyon artık API 3.seviyesinde ve Linux Kernel: 2.6.27 bazında hazırlanmıştır. Sürüme "Cupcake" (kapkek) ismi verilmiştir. Bu sürümün öncekilerden farkı birçok markalara yol açması (önceki iki sürüm ancak HTC Dream'de bulunuyordu) ve daha geliştirilmiş yeteneklerinin olması idi. Yeni sürüm birçok yeni özellik ve güncellemeler ile yayınlandı.[4] Sürüm Banana Bread ve Apple Pie versiyonundan daha mükemmel idi. Android Cupcake şu özelliklere sahip idi:

    • Camcorder mode ile videoları seyredebilme ve kayıt edebilme özelliği.
    • Yenilenmiş WebKit ve Squirrelfish Javascript Engine motoru.
    • Telefon üzerinden direkt olarak fotoğrafları Picasa ve videoları Youtube'a yükleyebilme özelliği.
    • Widgets desteği.
    • periyodik güncellemeler (örneğin Ana ekran gibi) ve diğer uygulamalarda minyatür uygulama görünümleri.
    • Klavye yazılımında yeni metin tahmin edici işlevi.
    • A2DP ve AVRCP destekli bluetooth.
    • MPEG-4 ve 3GP formatlarında video kaydetme ve oynatma özelliği.
    • Web tarayıcısında kopyalama ve yapıştırma yeteneği.
    • Animasyonlu ekran geçişleri.
    • Otomatik rotasyon seçeneği.
    • Belirli bir uzaklıkta bluetooth kulaklığa otomatik olarak bağlanabilme.
    • Ana ekranda sık kullanılan klasör ve widgetları kişiselleştirebilme.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Google mobil platformu Androidi resmen tanıttı". Google Operating System. 5 Kasım 2007. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2016. 
Önce gelen:
Apple Pie - 23 Eylül 2008
Banana Bread - 9 Şubat 2009
Android Cupcake
Nisan 2009
Sonra gelen:
Android Donut "