Alexandre-Gabriel Decamps

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.15, 11 Aralık 2020 tarihinde Victor Trevor (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24387047 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme)

Alexandre-Gabriel Decamps (d. 3 Mart 1803 Paris– ö. 22 Ağustos 1860 Fontainebleau) 19. yüzyıl Oryantalist Fransız ressamı. Gençliğinde Doğu ülkelerini ve Osmanlı İmparatorluğu'nu gezdi, Doğu manzaralarını ve hayat tarzını aslına sadık bir tarzda resmetti.

Gençlik dönemlerinde Antoine-Jean Gros'un tarzına yakınlık duyuyordu. Lakin ilerleyen yıllarda gündelik Doğu hayatını eserlerinde lanse ettiği için Oryantalizmin önde gelen isimlerinden biri oldu.

Decamps'ın stili karakteristik ve yoğun bir şekilde Fransız'dı. Canlı dramatik anlayışı, cesur ve hatta sert fırça darbeleri ile şaşırtıcı renk, ışık ve gölge kontrastlarını kullandı. Konuları alışılmadık derecede geniş bir yelpazeyi kucakladı.

Eugène Delacroix ve Jean Auguste Ingres ile birlikte Fransız okulunun 3 büyük liderinden biri olarak seçildi. Meslektaşı Théophile Gautier ile yakın bir arkadaşlığı vardı. Yazar Henry James tarafından Doğunu Kolomb'u olarak tanımlanmıştır. Académie des Beaux-Arts'ı çoğunlukla hicvetti. 1831'de çizdiği 'Türk Devriyesi' adlı tablosu oldukça popülerdir.

Ciddi bir av tutkusu olan Descamps, Fontainebleau'da avlanırken attan düşüp; kaburgalarının kalp ve ciğerlerine girmesi ölmüştür.